Linkuri accesibilitate

10.02 - PRM: Eliberat de stigmatul extremismului, fără să renunţe la el (Editorial)


Nestor Ratesh
Nestor Ratesh

În probleme de fond, mai degrabă găsim pedeserişti care gravitează spre PRM, decât invers....


10 februarie 2001


PRM: Eliberat de stigmatul extremismului, fără să renunţe la extremism.

Editorialul săptămânii.

de Nestor Rateş

Imediat după alegerile din noiembrie, se vorbea destul de mult despre o probabilă migraţiune dintre Partidul România Mare spre PDSR. Până acum nu s-a produs nimic de acest gen şi nici nu pare că o se producă.

Partidul România Mare rămâne, după toate aparenţele, unitar, disciplinat, chiar în stare să se machieze în farduri mai puţin stridente dacă nu chiar moderate. Nu a intrat în mari bătălii cu guvernul, jucând cu regizată ingenuitate, rolul opoziţiei constructive. Deşi publicaţiile partidului rămân aceleaşi imunde foi de batjocură, parlamentarii PRM-işi recurg la o oratorie ceva mai reţinută, îmbrăcându-şi mesajul neschimbat în straie mai îngrijite.

Obiectivul este în mod vădit o schimbarea de imagine, o aspitarie spre acceptabilitate. Publicul pentru care se joacă această farsă, pare să fie mai ales cel din străinătate. Partidul România Mare se vrea eliberat de stigmatul extremismului, fără a renunţa la extremism.

Mai interesant a fost să urmărim în această săptămână cum PRM-ismul şi-a ridicat capul în PDSR. Doi parlamentari de vază, Adrian Păunescu şi George Pruteanu, au rupt disciplina de partid şi s-au opus în virtutea vechilor lor atitudini, acelei părţi a legii administraţiei locale care se referă la folosirea limbii materne în localităţile unde o minoritate etnică depăşeşte 20% din populaţie. Au vorbit apăsat, spre aparenta satisfacţie a mai multor colegi de partid, care erau gata să-i susţină. Rebelii au fost însă domesticiţi de premierul Năstase, nu se ştie pentru câtă vreme.

De existenţa unui curent naţionalist în partidul de guvernământ se ştie de mult... După întâlnirea cu primul ministru, George Pruteanu afirma direct „opiniile mele sunt susţinute de mai mulţi politicieni dn PDSR, poate chiar şi premierul mă sprijină”. Vom vedea când se va vota legea în final, cât de corectă este această afirmaţie.
Să remarcăm numai, că în probleme de fond, mai degrabă găsim pedeserişti care gravitează spre PRM, decât invers....
XS
SM
MD
LG