Linkuri accesibilitate

Sofia amenințată cu un proces în dosarul Belene


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Presiuni rusești pentru a face ireversibilă construirea centralei nucleare.

Energeticienii ruși l-au surprins din nou pe primul ministru Boiko Borisov. Șocul a venit printr-o publicație occidentală ajunsă în posesia unei scrisori prin care „Atomstroiexport” – principalul constructor al centralei „Belene”, propune acționarea în arbitrajul internațional a Bulgariei pentru suma de 200 de milioane de euro. Analiștii consideră că poate fi vorbă de o scurgere intenționată de informații prin care se urmărește să fie presat Borisov de a accepta condițiile financiare ale concernului rus. Termenul pentru adoptarea deciziei finale expira în finele lui martie. Proiectul de care rușii își leagă speranțele de a pătrunde pe piața energetică a Uniunii stă pe butuci de când centriștii conduc la Sofia. Rușii doresc să fie semnată o anexă care ar face „Belene” ireversibil.

În scrisoare se arată că o nouă amînare va lichida avantajele centralei care trebuie să intre în funcțiune înainte de proiecte concurente precum centrala turcească „Akkuiu” și noile reactoare de la Cernavodă. Un alt element din scrisoarea „pierdută” – propunerea să fie sistate plățile către consorțiul format din compania franceză „Areva” și „Simens” producătoare ale echipamentelor cele mai sofisticate pentru „Belene”.

Un element nou în tactica Moscovei este atacul direct asupră ministrului economiei și energetici Traicio Traikov.

Nu pentru prima dată „Rosatom” amenință Bulgaria. În iunie 2010 rușii au menționat suma de 1 miliard de euro ca posibilă compensație pentru nerealizarea centralei.

Opoziția socialistă și președintele Părvanov, care nu-și ascunde simpatiile fața de colaborarea energetică cu rușii, exercită presiuni asupră lui Borisov în favoarea proiectului „Belene”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG