Linkuri accesibilitate

Destructurarea rețelei mafiote de la punctele de frontieră


Firele corupției duc pînă la șeful Autorității Naționale a Vămilor din România și mai sus.

Operațiunile de la punctele de frontiera ale Romaniei cu Serbia si Ucraina, in urma carora au fost arestati aproape 200 de oameni au pornit de la un document furnizat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de un important serviciu secret. Cel mai probabil este vorba despre Serviciul Roman de Informatii, iar presedintele Traian Basescu a mentionat ca raportul primit are 50 de pagini si este intitulat “Practici evazioniste sustinute de functionari ai institutiilor de control financiar, fiscal si vamal”.

Cercetarea ofiterilor de informatii a pornit de la averile mari și greu de justificat detinute de politistii de frontiera si de vamesi. Documentul a fost primit de seful statului roman in vara trecuta. De atunci procurorii anticoruptie, sprijiniti probabil de serviciile speciale au infiltrat oameni specializati la vamile Romaniei cu statele nemembre ale Uniunii Europene.

Reteaua mafiei de la aceste puncte de frontiera incepe sa fie destructurata atit pe orizontala, cit si pe verticala. Firele coruptiei au dus chiar pina la seful Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania, Radu Marginean, pus deja sub acuzare pentru luare de mita, dar exista si piese mai importante in aceasta plasa de paianjen care s-a extins, se pare, sub protectia unor inalti oficiali.

Pro Lex, Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor din Romania a trimis un
comunicat in care a descris schema piramidala a persoanelor implicate. La baza schemei stau lucratorii vamali, care sunt numiti pioni, urmeaza colectorii, simbolizati pe tabla de sah prin cai. Mai sus sint sefii de tura, sefii de vama, liderii de sindicat, apoi nebunul, adica cel care coordoneaza operatiunea pe plan local si care este director sau sef de sindicat. La virf se afla tura, decriptata de sindicalisti sub numele sefului Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania, iar deasupra regina in persoana unui important lider politic din partidul de guvernamint, care decide cine este seful fiscului, si in cele din urma regele, piesa cea mai importanta, ar putea fi chiar un ministru de interne.

Coruptia generalizata de la frontierele Romaniei aduce probe suplimentare statelor occidentale care s-au opus admiterii tarii in spatial Schengen. Desi ministrul de externe considera ca aceste incursiuni ale procurorilor anticoruptie la vami vor fi bine vazute la Schengen, Traian Basescu socoteste ca dimpotriva, ceea ce se descopera acum nu va ajuta Romania pe drumul spre aderarea la spatial de libera circulatie

Politigraf

XS
SM
MD
LG