Linkuri accesibilitate

PCRM acuză guvernul că nu ar combate intermediarii pentru stoparea prețurilor


Igor Dodon și Zinaida Greceanii
Igor Dodon și Zinaida Greceanii

Veaceslav Ioniță (PLD) infirmă faptul că guvernarea n-ar fi luat în vizorul său aşa-numitele firme-fantomă.

Partidul comuniştilor sugerează guvernării să schimbe tactica în lupta cu preţurile. Ei spun că ar trebui să se „examineze” mai atent tot lanţul de formare a preţurilor, să se caute răspuns la întrebarea de ce odată cu preţurile n-au crescut şi încasările interne din TVA, după cum pretind, şi să se revadă politica fiscală. Comuniştii se declară convinşi că măsurile pe care le propun vor da rezultate, şi spun că cel puţin una a funcţionat în 2008. Ce spun liberalii de la conducere despre aşa-numitele pîrghii salvatoare sugerate de opoziţie?

La părerea comuniştilor, elementul care trezeşte dubii în lanţul de formare a preţurilor ar fi intermediarii sau aşa-numitele firme-fantomă, care ar fi lăsate acum fără control din partea guvernanţilor. Pe de altă parte, fostul premier Greceanîi şi fostul ministru al economiei Dodon sugerează să fie revăzută politica fiscală a statului, mai exact să fie micşorate impozitele pentru producătorii agricoli şi importatorii de resurse energetice, cotele de impozitare influenţînd direct preţurile de pe piaţă, după cum au motivat cei doi deputaţi comunişti pretinsa soluţie.

Greceanîi şi Dodon au invocat experienţa lor anterioară şi susţin că propunerile lor ar fi realiste . “În anul 2008, eu personal am creat o comisie în care erau toate organele, inclusiv de control şi de reglementare, şi făceam o analiză detaliată a întregului lanţ. De la importator, producător, pînă la consumatorul final. Şi depistam unde are loc cea mai mare majorare a preţului. Să luăm, de exemplu, uleiul. La producător preţul nu s-a majorat. De ce la producător a rămas acelaşi preţ ca şi anul trecut, producătorul cîştigă mai puţin, însă consumatorul plăteşte mai mult? Unde e problema? Problema este în intermediari”.

Pentru că propunerile comuniştilor au fost însoţite şi de critici, guvernul a reacţionat, prin purtătorul de cuvînt al prim-ministrului Filat, respingînd acuzaţia că majorările ar fi o consecinţă a ineficienţei acţiunilor sale. „Ceea ce ei chipurile recomandă se face sau, în unele cazuri, s-a făcut deja” – a spus Igor Volniţchi într-un briefing pentru presă.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, confirmă acelaşi lucru, aducînd exemplul măsurilor întreprinse pentru reducerea preţurilor la medicamente, măsuri criticate de comunişti: “Nu este o economie planificată. Întotdeauna în economia de piaţă, care e liberă, există aşa-numitele erori ale pieţei. Unele dintre ele, din păcate, au fost create special de către fosta guvernare. Şi unica soluţie pe termen scurt este aceasta, pînă cînd vom reuşi să asigurăm independenţa şi concurenţa pe această piaţă”.

Deputatul liberal-democrat infirmă şi faptul că guvernarea n-ar fi luat în vizorul său aşa-numitele firme-fantomă, invocînd un raport de anul trecut al Curţii de Conturi care a scos în vileag 25 dintre acestea.

Domeniul slab de care actuala guvernare este conştientă ar fi sistemul de administrare fiscală, recunoaşte preşedintele comisiei abilitate, întrebat de ce încasările interne din TVA au rămas la fel în timp ce preţurile au crescut : “Avem probleme şi este legat de faptul că sistemul de administrare fiscală în ţara noastră rămîne a fi unul care lasă de dorit”.

Lacune care urmează să fie înlăturate, spune Veaceslav Ioniţă, anticipînd că bugetul pe acest an va conţine unele modificări în acest sens. Schimbările însă nu vor fi în sensul micşorării impozitelor în energetică şi agricultură, cum sugerează opoziţia, a precizat Ioniţă.

Europa Liberă i-a cerut un comentariu şi fostului ministru al finanţelor Mihai Manole: “Mie mi se pare un lucru. Cred că nu numai aici, dar şi în general, noi sîntem foarte-foarte politizaţi. La noi practic electorala încă continuă. E clar că trebuie să fie conlucrări, dar profesional adoptate deciziile. Orice propuneri trebuie analizate, da? Dar conlucrarea în primul rînd trebuie să fie între cei care sînt membri ai Alianţei. Mie mi se pare că acolo nu este conlucrare. Ministerul Economiei ar trebui să se ocupe cu preţurile, dar el e într-o mînă, într-un partid. Dar vama, fiscul sînt în mîinile altui partid. Trebuie mai întîi să conlucreze între ei şi trebuie să accepte orice propuneri constructive şi care duc spre soluţionarea problemelor”, a sugerat fostul ministru al finanţelor Mihai Manole.
Previous Next

XS
SM
MD
LG