Linkuri accesibilitate

9.02 - Chișinău: Intîlnirea Petru Lucinschi-Ion Iliescu de la Vaslui


Președintele Petru Lucinschi
Președintele Petru Lucinschi

„Prudenţă” a fost cuvântul de ordine în privinţa semnării tratatului de bază dintre România şi Republica Moldova.


9 februarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.


Intîlnirea Petru Lucinschi-Ion Iliescu de la Vaslui.


Dan Ionescu: Astăzi preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, s-a întâlnit la Vaslui cu omologul său român, Ion Iliescu. Despre rezultatele convorbirilor vă informează corespondentul nostru Florin Gheţău
.

În cadrul întâlnirii de la Vaslui au fost discutate probleme curente ale relaţiilor dintre cele două ţări, fiind primul contact, pe care şeful statului român îl are cu omologul său de la Chişinău de la preluarea mandatului. Discuţiile s-au purtat la Prefectura judeţului Vaslui, în prezenţa miniştrilor de Externe şi ambasadorilor din cele două ţări.

Ion Iliescu şi Petru Lucinschi au abordat, printre altele, spinoasa problemă a introducerii paşapoartelor pentru cetăţenii moldoveni, începând cu 1 iulie 2001. Această măsură se înscrie în cadrul unei mai ample operaţiuni de securizare a frontierelor, oficialii de la Bucureşti fiind nevoiţi să îndeplinească una din condiţiile impuse de Uniunea Europeană în perspectiva aderării României la această structură.

În ultimii doi ani poliţiştii de frontieră români au semnalat faptul, că aproape o mie de persoane au intrat fraudulos în ţară, frontiera de Est fiind cea mai expusă migraţiei ilegale. În plus, au apărut adevărate reţele ale traficaţilor de persoane, care se ocupă cu racolarea, transportul şi găzduirea în ţară până la frontiera de Vest a ţării.

Cele două părţi au, se pare, puncte de vedere diferite asupra necesităţii introducerii de paşapoarte, discuţiile pe această temă urmând a fi continuate la nivel de experţi. Preşedintele moldovean a subliniat, însă, că introducerea paşapoartelor ar costa foarte mulţi bani, iar acest efort nu ar putea fi suportat de către populaţie.

„Prudenţă” a fost cuvântul de ordine şi în privinţa semnării tratatului de bază dintre România şi Republica Moldova. Ion Iliescu a precizat: „nu trebuie să ne grăbim” şi a lăsat să se înţeleagă, că discuţiile vor fi reluate după alegerile din 25 februarie.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, s-a arătat oarecum deranjat de una dintre afirmaţiile, făcute de Ion Iliescu la depunerea jurământului, odată cu instalarea sa la Cotroceni. Lucinschi a spus, că sintagma folosită atunci de Ion Iliescu, adică „două state româneşti” nu a fost corectă. În opinia sa, cea mai corectă formulă fiind „două state frăţeşti şi prietene”.

Dincolo de aceste mici neînţelegeri în opinia celor două părţi, relansarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova trebuie să fie o prioritate, indiferent de cine deţine puterea politică la Chişinău sau Bucureşti. Partea română şi-a arătat disponibilitatea de a intensifica schimburile economice cu Republica Moldova şi de a spori investiţiile, un exemplu de acest fel fiind deschiderea la Chişinău a unei staţii de benzină a societăţii Petrom.

La întâlnirea de la Vaslui preşedinţii Iliescu şi Lucinschi au discutat şi despre situaţia din Transnistria, unde se constată o consolidare a structurilor autoproclamatei republici moldovenesti transnistrene. Conform declaraţiilor ministrului de Externe, Mircea Gioană, România va continua să urmărească situaţia din Transnistria. În calitate de stat deţinător al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, România a delegat deja Portugalia să gestioneze dosarul transnistrean. Şeful diplomaţiei române a mai afirmat, că există un început timid de negocieri între Chişinău, Moscova, Kiev, Tiraspol şi OSCE şi există speranţa, că procesul va continua, chiar dacă deocamdată nu există rezultate spectaculoase.

La rândul său, şeful statului român, Ion Iliescu, a subliniat, că Transnistria este un teritoriu, care aparţine Republicii Moldova şi că ceea ce se întâmplă acolo în prezent este o situaţie anormală. În această chestiune este extrem de importantă şi poziţia Moscovei, care trebuie să fie deschisă pentru retragerea armamentului. Unităţile armatei a 14-cea au avut un rol decisiv în declanşarea procesului de separare, a mai spus Ion Iliescu. Tot la Vaslui preşedinţii Iliescu şi Lucinschi au abordat şi cazul Ilaşcu. Şeful statului român i-a promis omologului său moldovean, că în contextul preluării de către România a preşedinţiei OSCE, diplomaţia română va avea o prioritate în rezolvarea acestui caz şi va continua să ceară rejudecarea cazului Ilaşcu într-un stat membru OSCE.

Ambele părţi au recunoscut, că întâlnirea organizată vineri la Vaslui, a avut loc într-un moment important. Pe de o parte, România a trecut recent de un proces electoral şi vizează dezvoltarea economică şi integrarea în Uniunea Europeană, în timp ce, de cealaltă parte, Republica Moldova aşteaptă rezultatul alegerilor anticipate din 25 februarie, de care depinde viitorul său traseu european.

De la Vaslui, pentu Radio Europa Liberă, Florin Gheţău.
XS
SM
MD
LG