Linkuri accesibilitate

Noi vrem lu-mi-nă!


Intervenţia primarului Chirtoacă şi reeşalonarea datoriilor blocului mi se par doar o amînare a catastrofei.


„Vrem lu-mi-nă! Vrem lu-mi-nă!” strigau în fapt de seară locatarii unui bloc de locuinţe din capitală. Pe fundalul clădirii lor înghiţite de întuneric, oamenii îşi exprimau nemulţumirea şi disperarea. Nu aveau electricitate tocmai o lună de zile şi ziceau că nu mai ştiu cui să i se adreseze pentru soluţionarea problemei.

Ca o mană cerească a fost apariţia neaşteptată la faţa locului a primarului Chirtoacă care, aidoma unui magician, a reuşit să obţină rebranşarea rapidă a blocului la reţeaua de distribuţie. Aşadar, problema a dispărut? Să-i fim recunoscători primarului pentru intervenţie?

Mă tem că mare lucru nu s-a făcut şi motive mari pentru bucurie nu avem. Povestea acestui bloc de locuinţe e doar o secvenţă a haosului termoenergetic din ultimele decenii. Să începem cu constatarea halucinantă că blocul are numai un singur contor care înregistrează consumul de energie electrică. E greu de explicat bizareria asta, dar e limpede că ea alimentează în mare măsură iresponsabilitatea locatarilor. Acel contor singuratic arată cît consumă blocul, nu şi cît consumă fiecare apartament. De aceea, nici nu e de mirare că numai 40 de apartamente din cele 130 nu au datorii.

Unul dintre protestatarii intervievaţi de Publika TV zicea că există răuleni în blocul lui care fură electricitate. Nu mi-a fost clar însă dacă el le reproşează ceva colocatarilor iresponsabili. Am avut impresia că nemulţumirea lui e generată mai mult de cei care nu-i dau lumină şi care nu-l ajută să aibă lumină. Mărturisesc că nu m-aş mira deloc dacă aş afla că printre protestatarii nocturni se numără şi răulenii care ignoră metodic facturile. Ar fi în stilul nostru asta, nu-i aşa?

Mărturisesc că situaţia locatarilor acelui bloc îmi provoacă gustul amar al decepţiei. Cum e posibil să trăieşti ani de zile într-un bloc în care apartamentele nu au contoare? Cum e posibil blocul să acumuleze o datorie de 268 mii de lei numai pentru electricitate? Cum e posibil să stai o lună fără lumină în dricul iernii? Cum e posibil să-şi jecmăneşti cu tupeu vecinul? Păi, ce oameni locuiesc în clădirea aia?

De aceea, intervenţia primarului Chirtoacă şi reeşalonarea datoriilor blocului mi se par doar o amînare a catastrofei. Ea, catastrofa, va veni negreşit, dacă nu se va schimba ceva în capetele acelor locatari.
XS
SM
MD
LG