Linkuri accesibilitate

O privire europeană asupra cuplului prezidențial Barack și Michelle Obama


 Barack Obama și Michelle Obama în campania electorală din 2008
Barack Obama și Michelle Obama în campania electorală din 2008

Interviu cu Christoph von Marschall, corespondentul publicatiei berlineze Tagesspiegel.

Jurnalist premiat in Europa, Christoph von Marschall, corespondentul publicatiei berlineze Tagesspiegel la Casa Alba, este autorul biografiilor cuplului prezidential din Statele Unite care au la baza notele facute de acesta timp de 6 luni, cand a insotit sotii Obama in timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2009. A cunoscut recunoastere internationala gratie celor doua carti, "Barack Obama. Un Kennedy negru" si "Michelle Obama. Un vis american" care au avut un succes imens in Germania si au fost traduse in numeroase limbi.

Europa Libera: As incepe prin a va provoca sa ne spuneti cateva cuvinte despre cele 6 luni petrecute alaturi de familia Obama in timpul campaniei electorale de acum 2 ani. Care a fost cel mai neobisnuit lucru pe care l-ati trait?

Christoph von Marschall: Nu sunt chiar atat de deschisi cum incearca sa para ca sunt. Sunt mici secrete despre care nu le place sa vorbeasca.

Europa Libera: Poate e vorba de viata privata?


Christoph von Marschall: Nu, nu sunt parti din biografiile lor politice. Spre exemplu au incercat sa interzica accesul la teza de la universitate a lui Michelle Obama. Nu au vrut ca jurnalistii sa se uite acolo. Nu au reusit si teza a devenit publica.

Europa Libera: Si ce era de ascuns, controversat in teza aia?

Christoph von Marschall: Cred ca doar le-a fost teama ca jurnalistii vor scoate de acolo niste pasaje si le vor reinterpreta in contexte diferite. Apoi, nu vei auzi daca vorbesti cu ei despre trecutul politic al tatalui lui Michelle Obama, felul in care a fost acesta implicat in organizarea politica a democratilor in Chicago. Nu e de bine! Organizatia democratilor din Chicago este denumita “The political machine”, care manipuleaza si asa mai departe. Despre aceasta parte a biografiei sale, Michelle nu vorbeste niciodata. In ce il priveste pe Barack Obama, unul dintre micile sale secrete este relatia sa cu pastoral Jeremiah Wright, de care s-a distantat intre timp. A fost fascinant sa vad cum abordeaza aceste lucruri. Nu este surprinzator ca atunci cand oamenii sunt tineri sa aiba pareri si atitudini mai stangiste, mai radicale, iar cand sunt confruntati peste 20 de ani cu aceste lucruri, ele pot deveni arme impotriva lor.

Europa Libera: Si copiii? Cat de liberali sunt in educarea copiilor? Cuplul Obama este considerat unul foarte liberal.

Christoph von Marschall: Nu le acorda prea multa libertate fetelor. Michelle Obama este o mama care apreciaza disciplina.

Europa Libera: Face temele cu fetele?

Christoph von Marschall : Nu, se asigura ca fetele si-au facut temele, ca si-au facut patul, inainte de a merge la cinema, la piscina, de a invita prieteni la Casa Alba sau a face alte lucruri. De exemplu fetele sunt cele care se trezesc dimineata, nimeni nu vine la ele sa le trezeasca. Iar personalul de la Casa Alba a fost instruit sa nu le ajute sa isi faca paturile. Aceasta este responsabilitatea lor.

Europa Libera: Nu puteam sa inchei acest interviu fara sa vorbim despre Egipt. Cum vedeti felul in care a administrat pana acum Barack Obama criza din Egipt?

Christoph von Marschall: Cred ca principalul sau tel a fost sa reactioneze foarte precaut. Iar pentru asta a primit toata sustinerea atat din partea democratilor cat si din cea a republicanilor. Ceea ce europenii au tendinta sa uite - pentru ca in afara de Romania, in 1989 noi am avut un val de revolutii pasnice - este ca aceste revolutii pot avea si consecinte total diferite. Poate aparea o radicalizare a conflctelor din societate care sa duca la aparitia unei noi dictaturi sub o alta eticheta. Revolutia franceza a inceput ca o miscare liberala si apoi au venit iacobinii, care au comis si crime, revolutia rusa a fost pentru 6-8 luni o miscare liberala a burgheziei care a fost tranformata in altceva de bolsevici, in Iran la fel, dupa o revolutie liberala, islamistii au luat puterea. Asa ca americanii au luat initiativa si au spus ca da, inteleg, ca nu se poate sa avem in vedere doar stabilitatea in Egipt si vechea garda sa ramana la putere. Aceasta nu mai este o optiune. Poate ca am facut prea mult ca sa ii mentinem atatia ani la putere, spun americanii. Asa ca trebuie ca lucrurile sa se schimbe. Dar nu trebuie sa ajungem intr-un punct in care sa tara sa pierda controlul si un partid mic, care este mai bine organizat insa, sa “fure” revolutia si sa avem de fapt instalat un alt regim autoritar. De aceea presedintele Obama este atat de precaut. El ii spune presedintelui Mubarak sa demisioneze, dar nu imediat, nu maine. El doreste o tranzitie catre alegeri libere, in septembrie. Iar o tara ca Egiptul, credeti-ma, are nevoie de aceasta perioada de 6 luni pentru a organiza alegerile. Cum spuneam, nu e vorba doar de opinia presedintelui Obama. El este sprijinit in aceasta atitudine de intreaga societate si de tot spectrul politic american.
XS
SM
MD
LG