Linkuri accesibilitate

Arestarea a peste 100 de polițiști și vameși de la granița cu Serbia


Autoritățile de la București îi suspectează pe mulți dintre arestați că favorizau contrabanda cu țigări.

Procurorii anticoruptie din Romania continua operatiunile de scoatere la suprafata a neregulilor care se petrec frecvent la granitele cu vecinii nemembri ai Uniunii Europene. Astazi peste 100 de politisti de frontiera si vamesi care asigurau mai multe puncte de trecere dintre Romania si Serbia au fost retinuti sub acuzatia de luare de mita si constituire de grup infractional organizat.

Multi dintre cei retinuti sunt suspectati ca favorizau contrabanda cu tigari. Sumele de bani pe care politistii si vamesii romani de la cele cinci puncte de granita verificate in cursul zilei se pare ca ajungeau uneori chiar si la 5000 de euro pe zi, potrivit estimarilor citate de presa centrala.Vamile erau monitorizate de mai multe luni astfel incit anchetatorii sa dispuna de suficiente probe. In conexiune cu aceasta operatiune au fost confiscate tot astazi tigari de contrabanda in valoare de 500 de mii euro din mai multe judete din sudul Romaniei, inclusiv din capitala.

Retinerile de la granita de vest a Romaniei au loc la o saptamina dupa ce 60 de vamesi si politisti de frontiera de la punctul de trecere Siret, la granita cu Ucraina, au fost arestati pentru 29 de zile. Perchizitiile facute si astazi la casele politistilor si vamesilor din vestul tarii si acum o saptamina la cei din nord-estul tarii au scos la iveala faptul ca lucratorii de la punctele de trecere au averi greu de justificat in raport cu veniturile lor. In ambele situatii procurorii anticoruptie au trimis oameni sub acoperire astfel incit
retelele de trafic de tigari si circuitul mitei sa poata fi nu doar descoperit
ci si probat.

Ceea ce pare sa lipseasca deocamdata din ecuatia procurorilor anticoruptie este firul rosu care leaga retelele traficului din zona vamilor cu cei care-i acopereau, politicieni si oficiali din institutile de resort ale Romaniei.

Oricum incursiunile la vamile permeabile ale Romaniei, incursiuni bine pregatite de anchetatori inca de anul trecut ar putea constitui probe la dosarul admiterii
tarii in Spatiul Schengen de libera circulatie. Inaltii oficiali autohtoni sustin ca aceste date dovedesc atit pregatirea Romaniei, cit si si bunele sale intentii in continuarea securizarii frontierlor, care vor deveni granite ale Uniunii Europene odata cu primirea tarii in Spatiul Schengen.
XS
SM
MD
LG