Linkuri accesibilitate

Recomandările Comisiei pentru Studierea Comunismului ar trebui adoptate de urgență (Adevărul.md)


Ce a căutat Marian Lupu la Moscova ? (Jurnal de Chișinău).


Istoricul Igor Caşu scrie în Adevărul că recomandările Comisiei pentru Studierea Comunismului ar trebui adoptate de urgenţă, într-o formulă de compromis, de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Dl Caşu invocă o serie de motive în acest sens, inclusiv: prin adoptarea setului de recomandări menţionate se va impune o reformare a PCRM, pe care, scrie comentatorul, acest partid o respinge sistematic, în ciuda numeroaselor recomandări ale Comisiei Europene.

Editorialistul Petru Bogatu se întreabă în paginile Jurnalului de Chişinău ce a căutat luni Marian Lupu la Moscova? Poate că Marian Lupu are ceva de ascuns şi de aceea întâlnirea sa cu preşedintele Dumei de Stat, Boris Grîzlov, a fost învăluită de mister? scrie dl Bogatu. Dl Bogatu vizează critic şi comportamentul altor lideri ai AIE, inclusiv al premierului Vlad Filat, care „…este fără doar şi poate politicianul momentului”. Totuşi, sugerează comentatorul Jurnal de Chişinău, şeful unui guvern proeuropean şi liderul unui partid la fel de proeuropean, ar trebui să înveţe şi codul bunelor maniere europene.

Victor Ursu scrie în Economist că acum un an cumpărătorii erau mai hotărâţi la achiziţionarea apartamentelor. Chiar dacă o parte din potenţialii cumpărători cred că în acest an sunt posibilie micşorări de preţuri la apartamente, experţii imobiliari spun altceva, şi anume că dezvoltatorii au nişte cheltuieli stabilite în planul de construcţie, iar acestea nu pot fi mai mici, deoarece costul materialelor de contrucţii şi a lucrărilor în domeniu nu scad.

Elena Cociubei scrie în „Moldavskie Vedomosti” că scumpirea gazelor este folosită ca pretext general pentru scumpirile în lanţ nejustificate. „Campania „Pune totul pe seama gazului” a fost jucată perfect crede autoarea. În consecinţă, populaţia a prins ciudă faţă de Rusia, „Gazprom” şi „Moldovagaz”, iar speculanţii şi-au atribuit rolul de păgubiţi, nevoiţi să ridice preţurile, chiar dacă-i doare sufletul pentru popor”, mai scrie autoarea de la „Moldavskie Vedomosti”.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” că, în calitate de jurnalist, şi-a „călcat de nenumărate ori pe inimă în numele venirii la putere a unei alianţe proeuropene şi democratice care ar pune, în sfârşit, lucrurile la locul lor... Şi iată că această Alianţă a venit cu o majoritate relaxantă care, deşi nu poate modifica Constituţia, poate face multe. Ce auzim însă de la ea? Povestea veche: că nu e timpul condamnării comunismului, că nu e cazul să discutăm problemele identitare, că nu e europeneşte să rediscutăm problema statutului minorităţilor naţionale ş.a.m.d.”. Dl Tănase se întreabă în continuare: „dar prin ce se deosebeşte politica AIE în acest domeniu de politica PCRM? Prin nimic!”
XS
SM
MD
LG