Linkuri accesibilitate

Femeile egiptene - cot la cot cu bărbații la proteste


În piața Tahrir pot fi văzute tinere emancipate, femei în vîrstă, femei cu familii, femei înfășurate complet în niqab.


In actualele proteste din Egipt, un rol de seama a fost asumat de femei. Este un lucru nou si ar putea insemna ca femeile cauta sa-si redobandeasca rolul avut in istoria acestei tari. Exemplul cel mai la indemina fiind, desigur, Cleopatra din perioada Egiptului elenistic din secolul 1 inainte de Cristos. O relatare a corespondentului nostru Joseph Hammond rezumata de Oana Serafim.


Desigur ca personalitatea feminina cea mai cunoscuta din istoria Egiptului este Cleopatra si relatia ei cu Iulius Cesar si Marc Antoniu. Dar, aminteste corespondentul nostru, in perioada islamica Egiptul a avut si o sultana, pe Shajar al Durr care a infiintat o dinastie ce a condus regatul de pe Nil citeva secole.

In istoria contemporana insa, rolul femeilor in Egipt s-a redus, societatea devenind din ce in ce mai conservatoare si oferind femeilor locul domestic. Sa ne amintim doar de romanele din Trilogia Cairolului de Naghib Mahfuz.

Prima femeie deputat a intrat in Parlamentul egiptean in 1957, dar in 2005 erau numai 4 femei in forul legislativ de la Cairo.

Zilele acestea insa ceva pare sa se fi schimbat intr-adevar si Samer Osman, o participanta de 22 de ani la protestele de 14 zile din piata Tahrir din Cairo, i-a povestit corespondentului nostru ca a iesit an strada fara sa stea prea mult pe ginduri:

„Mi-a fost de ajuns dictatura asta ! Nu mai puteam suporta sa vad tinerii pierzindu-si iluziile si sperantele.”

Iesirea ei in strada ca si altor femei a insemnat, ea insasi o mica revolutie

„In Egipt noi suntem nitel traditionalisti. Nu se prea intimpla ca o fata tinara sa stea seara pe strazi. Acum, am petrecut nopti intregi in piata, dimineti, am facut curat alaturi de barbati, am trait de fapt in strada aceste zile, ceea ce este ceva foarte, foarte nou pentru noi.”

„De fapt e prima data cind cind ies in strada si nu se ia nimeni de mine. A fost o saptamana perfecta. Realmente. A fost o utopie. Nici un barbat nu s-a uitat zilele astea la noi, la mine, ca la o femeie.. au fost foarte protectori.”

In multimea de protestatari, relateaza corespondentul nostru, au putut fi vazute tinere emancipate, tinere in curs de emancipare precum Samer Osman , femei in virsta, femei cu familiile, femei infasurate complet in niqab, tinuta cea mai conservatoare a femeilor musulmane.

Din punct de vedere religios, erau alaturi femei musulmane, crestine si atee si cererile lor nu se deosebesc cu nimic de cele ale barbatilor. Lina Marah, o alta participanta la protestele maraton de la Cairo i-a spus corespondentului nostru ca in Piata Libertatii „nu este nici o diferenta intre femei si barbati”.
XS
SM
MD
LG