Linkuri accesibilitate

5.05 - Chișinău: Incidentul de la Union Fenosa


Autorităţile spaniole au adresat autorităţilor moldovene o notă de protest, calificînd incidentul de la 2 februarie drept o violare a proprietăţii.


5 februarie 2001


Actualitatea în Republica Moldova.


Incidentul de la Union Fenosa.


Dan Ionescu: În ultimele zile relaţiile dintre compania spaniolă Union Fenosa şi autorităţi au devenit tot mai încordate. Amănunte de la Eleonora Lisnic.

Este un fapt extraordinar şi deosebit de grav ca forţe de ordine înarmate să violeze proprietatea privată. Astfel a comentat astăzi accidentul, produs la reşedinţa companiei spaniole Union Fenosa, preşedintele acesteiea, Ignacio Ibara.

Precizăm, că pe data de 2 februarie, aşa cum ne-au relatat angajaţi ai Union Fenosa, un grup de vreo cinci reprezentanţi ai trupelor cu destinaţie specială, subordonate Ministerului de Interne, au rupt rândurile pazei de la sediul companiei spaniole şi s-au aflat în incinta acesteia mai mult de două ore, fără a dispune de vreo autorizaţie specială.

Intervenţia reprezentanţilor trupelor speciale a fost solicitată de directorul reţelelor electrice Chişinău, Mihai Cernei, care a invitat selectiv mai mulţi ziarişti la o conferinţă de presă a sa. Aşa cum administraţia companiei le-a spus ziariştilor, că ea este singura autoritate să convoace conferinţe de presă la sediul Union Fenosa, iar paza companiei nu a admis accesul reprezentanţilor presei în incintă, se crede că Mihai Cernei a chemat grupul de poliţişti înarmaţi cu pistoale automat. Prin această modalitate Mihai Cernei a reuşit să-şi susţină conferinţa de presă, la care a lansat numeroase învinuiri la adresa companiei spaniole, al cărei angajat era.

Astăzi Mihai Cernei a fost concediat. El este prima persoană concediată de actualul proprietar al celor trei RED-uri. Unii ziarişti susţin, că la conferinţa de presă a lui Cernei au fost invitaţi de angajaţi ai Primăriei Chişinău. La sfârşitul săptămânii trecute, într-un comunicat de presă, Union Fenosa a învinuit Primăria de amestec în activitatea sa. Cu toate acestea, la conferinţa de presă de astăzi, preşedintele Union Fenosa, Ignacio Ibara, a evitat să aducă critici Primăriei.

La conferinţa de presă de astăzi a participat şi ambasadorul Spaniei în Republica Moldova, sosit de la Bucureşti special pentru acest conflict. Preşedintele Union Fenosa a anunţat, că autorităţile spaniole au adresat autorităţilor moldovene o notă de protest, în care califică incidentul de la 2 februarie drept o violare a proprietăţii private de către forţe de ordine înarmate.

Iată ce a mai declarat preşedintele Union Fenosa, Ignacio Ibara: „Vinerea trecută teritoriul proprietăţii noastre private a fost forţat de poliţişti ai statului, de forţe speciale care au venit înarmaţi fără ordinul vreunei autorităţi şi au forţat serviciul nostru de pază.”

La conferinţa de presă de vineri, Mihai Cernei învinuia Union Fenosa de nerespectarea angajamentelor investiţionale. Astăzi Ignacio Ibara a dezminţit afirmaţiile fostului său angajat. Ibara a precizat, că în anul 2000 compania spaniolă a investit 12 milioane de dolari, exact atât la cât se cifrează angajamentele sale financiare pentru un an. În total compania a investit în Republica Moldova, inclusiv cumpărând cele trei reţele de distribuţie a energiei electrice, 65 de milioane de dolari.

Actualmente Union Fenosa nu are datorii faţă de statul moldovean. Dimpotrivă, patru întreprinderi municipale îi datorează în total aproape 10 milioane de doalri. Preşedintele Union Fenosa a arătat, că este la curent cu aprecierile, potrivit cărora la vânzare cele trei RED-uri ar fi fost subevaluate. Dacă este sau nu este aşa, a spus Ibara, trebuie să stabilească Procuratura generală, iar Union Fenosa este un cumpărător de bună credinţă. Trebuie spus, că după volumul de investiţii în Republica Moldova, Spania ocupă locul doi, după Statele Unite ale Americii.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG