Linkuri accesibilitate

1 martie nu mai este o dată realistă de admitere în zona Schengen


Raportorul Parlamentului European, Carlors Coelho a lăsat să se înțeleagă că o decizie în acest sens va fi amînată.


Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie Schengen ramine in suspensie atit din cauza ca oficialii europeni treneaza luarea unei decizii, cit si din cauza ca cele doua tari nu au putut sa demonstreze ca sint suficient de pregatite. Ministrii Justitiei si cei de Interne din statele Uniunii Europene nu par pregatiti sa ia o decizie pentru largirea Schengen cu cele doua state sud est-europene la sfirsitul acestei luni.

Raportorul Parlamentului European, Carlors Coelho a lasat astazi sa se inteleaga ca o decizie in acest sens va fi aminata si s-a declarat dezamagit de faptul ca in continuare accesul europarlamentarilor la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei este blocat. In acest moment exista pe de o parte hotarirea Germaniei si Frantei, sustinuta de Comisia Europeana pentru aminarea primirii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen si pe de alta parte vointa unor grupuri parlamentare din legislativul European de a sprijini cele doua state foste comuniste sa devina membre cu drepturi depline in zona de libera circulatie.

Se observa asadar la nivelul Uniunii Europene o batalie intre executiv si legislativ, in conditiile in care raportorul parlamentului reclama obstructiile Comisiei Europene in privinta studierii de catre europarlamentari a documentelor pe baza carora se va decide admiterea sau respingerea Romaniei si Bulgariei.

In acelasi timp, insa, expertii comunitari au constatat ca Bulgaria nu si-a securizat granita cu Turcia si a incercat sa-i pacaleasca pe cei care au monitorizat felul in care Sofia s-a pregatit sa faca parte din Spatiul Schengen: de pilda, potrivit unor surse apropiate negocierilor, Bulgaria in loc sa achizitioneze elicopterele care ar trebui sa supravegheze granita cu Turcia, au inchiriat citeva aparate in perioada in care echipa europenilor a venit la fata locului sa vada cum decurg lucrurile.

Nici in ceea ce priveste Romania situatia nu este mai clara, fiindca desi din punct de vedere tehnic nu i se poate reprosa nimic, asa numitul factor uman ii joaca feste, iar la frontiera cu Ucraina, Moldova si Serbia exista derapaje substantiale.

Chiar astazi Curtea de Apel Bucuresti a decis arest preventiv pentru 14 politisti de la vama Siret, dupa ce ieri 60 de vamesi si politisti de frontiera au fost acuzati de procurorii anticoruptie pentru contrabanda cu tigari si primire de mita. Premierul roman crede ca aceasta operatiune va fi inteleasa Bruxelles si a argumentat din nou ca tara este pregatita sa adere la spatial Schengen si ca ceea ce se intimpla in aceste zile la unele vami reprezinta o garantie si o dovada suplimentara a functionarii statului de drept.

Hotarirea de extindere a spaţiului Schengen trebuie luata in unanimitate de ministrii justitiei si de interne din Uniunea Europeana, dar urmatoarea reuniune a acestora, prevazuta pentru 24 februarie nu are pe agenda luarea unei decizii in privinta admiterii Romaniei si Bulgariei. Ceea ce inseamna ca 1 martie - termenul prevazut initial pentru primirea celor doua state sud-est europene nici nu mai este luat in considerare.

Politigraf

XS
SM
MD
LG