Linkuri accesibilitate

Forum al ong-urilor de mediu


Lipsa unui dialog productiv între organizaţiile de mediu şi Guvern zădărniceşte şansele Moldovei de a obţine fonduri UE.

Dacă moldovenii vor să fie acceptaţi în Uniunea Europeană, problemele de mediu cum sunt gunoiştile neautorizate sau fântânile poluate, ar trebui să fie prioritare pentru autorităţi, spun reprezenţanţii organizatiilor de mediu. În replică, autoritatile invocă lipsa de perseverenţă din partea ONG-urilor.

Ilia Trombițchi
În ultimii ani, zeci de organizaţii non-guvernamentale care şi-au propus să participe la rezolvarea problemele de mediu, s-au văzut silite să-şi suspende activitatea. Un motiv ar fi lipsa surselor de finanţare şi accesul la banii publici, spune directorul executiv al Asociaţiei „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi: „Până acum Fondul Ecologic Naţional, care în prezent are aproape 7-8 milioane de dolari pe an, a dat pentru diferite proiecte a ONG-urilor sume destul de mici, undeva la nivel de 1-2 la sută din tot fondul. Restul banilor până acum a mers spre primăriile locale, agenţii economici, pentru soluţionarea problemelor existente sau nu chiar. E clar că unii bani au fost folosiţi pentru campanii politice. În orice caz accesul a fost foarte limitat pentru ONG-uri”.

Gheorghe Șalaru
În replică, ministrul Mediului Gheorghe Şalaru spune că la mijloc ar fi lipsa de perseverenţă din partea organizaţiilor de mediu şi nu a mijloacelor financiare: „Trebuie să ne gândim şi la altă problemă. Care este capacitatea organizaţiilor neguvernamentale de a elabora şi a înainta proiecte pe măsura cerinţelor cu care noi trebuie astăzi să lucrăm şi credeţi-mă că niciun proiect care a fost înaintat de societatea civilă nu a fost pur şi simplu dat la o parte, dar după multe discuţii noi am refuzat sau am acceptat acest proiect”.

Gheorghe Şalaru a recunoscut, totuşi, că autorităţile moldovene acordă puţină atenţie protecţiei mediului în comparaţie cu statele vecine. Exemplul României ar fi cel mai concludent în acest sens, spune ministrul. Dacă în procesul de aderare a României la UE protecţia mediului nu era o prioritate pentru guvernul statului vecin, astăzi acest capitol este pe locul doi după combaterea corupţiei, a mai adăugat ministrul.

Alecu Reniță
În lipsa mijloacelor financiare locale, soluţionarea problemelor de mediu este finanţată de Comisia Europeană. Numai că lipsa unui dialog între organizaţiile de mediu şi Guvern, zădărniceşte şansele Republicii Moldova de a obţine aceste fonduri, constată preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă: „Eşti luat în seamă atunci când reprezinţi o forţă. În momentul când eşti slab, vocea ta este slabă. Misiunea noastră este să avem o voce puternică, să avem capacitatea de a fi uniţi şi de a avea în mare măsură un mesaj comun, care ar însemna un mesaj în favoarea domeniului în care noi activăm”.

În speranţa că vor reuşi să găsească un limbaj comun cu autorităţile, organizaţiile de mediu şi-au dat întâlnire zilele acestea la un Forum al ong-urilor, primul în ultimii cinci ani de zile. La această întâlnire, care se va încheia cu o rezoluţie, organizaţiile urmează să ajungă la o formulă de colaborare mai eficientă decât până în prezent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG