Linkuri accesibilitate

2011 - începutul unei creșteri economice?


Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu: Toate sectoarele îsi revin, exporturile cresc mai repede decât importurile, este o situație normală.

O prognoza a Bancii Nationale din Moldova ne spune ca inflatia anul acesta va fi de aproape 8%, ceea ce va avea efecte imediate si asupra preturilor si asupra economiilor oamenilor. Guvernatorul Bancii Nationale Dorin Dragutanu a vorbit in conferinta sa de astazi si despre prognoza pentru anul viitor care ar parea sa fie mai buna decît pentru anul acesta. Care este de fapt starea reala economiei mit vor mai creste preturile în perioada urmatoare?

Guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu se declara convins de analize credibile ca în anul 2011 va fi inregistrat inceputul unei cresteri economice, nu doar o recuperare a pierderilor inregistrate in timpul crizei.

Dorin Dragutanu: Proiectia BNM pentru 2011 cu privire la inflatie se situeaza in jurul cifrei de 7,9 la suta si pentru 2012 la nivelul de 4,5 la suta. Consumul creste, depozitele au crescut cu 3 miliarde. Volumul depozitelor si al creditelor acum este mai mare decat inainte de criza. Toate sectoarele îsi revin, exporturile cresc mai repede decat importurile, este o situatie normala.

Adrian Lupușor
Cit de realiste sint prognozele Bancii Nationale, l-am intrebat pe expertul economic Adrian Lupusor: ”Pe termen scurt preturile vor continua sa creasca, cel putin pentru 2011. Atunci cand economia se recupereaza dupa o criza oamenii incep sa consume mai mult, cresc veniturile. Vanzatorii isi ajusteaza preturile.”

Europa Libera: Practic toate datele arata ca economia Moldovei creste, isi revine. Cum ramine cu salariile?

Adrian Lupusor: In mod normal, atunci cand creste economia, cresc si salariile. Problema este ca salariile cresc mai lent. Firmele isi ajusteaza politica salariala un pic mai lent, pentru a vedea calitatea acestei cresteri economice.

Am cautat sa aflu si parerea unui intreprinzator despre pronosticurile guvernatorului Dragutanu. Eugen, care se ocupa de instalarea sistemelor de incalzire, observa si el cresteri ale consumului in ultimul timp.

Eugen: Moldoveanul nostru poate sa nu aiba bani pe suflet, isi cumpara masini de lux, sa arate ca el e baiat de acela. Cheltuielile sunt mari, dar eu va spun ca banii nu sunt facuti in Moldova, dar dupa hotare. De asta lumea aici poate sa-si permita.

Prognozele privind inflatia pot servi intreprinderilor mari, dar si fiecare cetatean poate profita de aceste estimari, spune analistul economic Vlad Bercu.

Vlad Bercu: Daca se scumpeste petrolul pana la 150 sau mai mult, atunci si noi platim mai scump, inseamna ca exista o presiune inflationista. Daca este seceta, recolta este mult mai mica si se scumpesc alimentele.

Banca Nationala prognozeaza ca dupa anul 2012 rata inflatiei sa va opri la aproximativ 5 procente pentru un termen mai lung.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG