Linkuri accesibilitate

Cairo: scenă în continuare a unor lupte de stradă


Noul premier Ahmed Shafiq dă asigurări că va investiga intervenția brutală a susținătorilor președinlului Mubarak.


La Cairo continuă ciocnirile între manifestanţii anti-Mubarak şi simpatizanţii preşedintelui egiptean, dar este vorba de ciocniri răzleţe. Nici o asemănare cu intensitatea ciocnirilor de ieri, soldate cu 5 morţi (susţine televiziunea de stat) si sute de răniţi.

Între timp, noul vice preşedinte al Egiptului, Omar Suleiman a explicat, într-un interviu televizat, că preşedintele Mubarak are nevoie de cele 200 de zile până la alegerile prezidenţiale, pentru a pune in practică schimbările cerut de demonstranţi. Suleiman a vorbit despre amendamente la Constituţie, mai ales legate de mecanismul de numire a candidaţilor la preşedinţie. Recent, sub presiunea străzii, preşedintele Hosni Mubarak a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat.

Noul premier Ahmed Shafiq a făcut de asemenea un gest fără precedent de reconciliere şi şi-a cerut scuze pentru violentele de ieri. Mai mult a promis că incidentele vor fi investigate pentru ca nimeni nu pare să ştie de unde a apărut, după 8 zile de proteste paşnice, o adevărată armată de simpatizaţi ai preşedintelui Mubarak.

Cine sunt cei care au intrat ieri in Piaţa Tahrir, cine a organizat contra-manifestaţia iar dacă nimeni nu a organizat-o, cine i-a ghidat, se întreba astăzi premierul egiptean, în cursul unei scurte intervenţii televizate.

Şi iar, spre deosebite de miercuri, armata a fost prezentă astăzi în Piaţa Tahrir, reuşind cât de cât să despartă cele două tabere dar mai ales să prevină, pentru moment, şi mai multe distrugeri.

În total, ultimele 10 zile de proteste anti Mubarak s-au soldat cu 6 morţi si 836 de răniţi, a informat ministerul egiptean al sănătăţii.

Şi la Alexandria are loc un nou protest dar paşnic.

Cum era de aşteptat, protestatarii dar şi partidele de opoziţie nu sunt mulţumite de promisiunea lui Mubarak de a ceda puterea în septembrie, când vor avea loc noi alegeri prezidenţiale la care el nu va mai participa. Şi cer demisia preşedintelui acum!

Acelaşi lucru a fost spus, mai diplomatic, la Washington: „A venit momentul tranziţiei şi acel moment este acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Robert Gibb care s-a ferit însă să ceară direct demisia preşedintelui Mubark.

Aceeaşi poziţie diplomatică a fost adoptată de Departamentul de stat care a criticat violenţele de ieri şi intervenţia simpatizanţilor preşedintelui drept o tentativă de intimidare. Dar nici Departamentul de stat nu a comentat intenţiile preşedintelui egiptean.

Demonstraţii de protest au avut loc şi în Yemen, unde mii de oameni au cerut demisia preşedintelui Saleh. Numai că la Sanaa, capitala Yemenului, a avut loc concomitent o manifestaţie cel puţin la fel de mare în sprijinul preşedintelui. Cele două manifestaţii s-au încheiat fără incidente.

Protestele anti-prezindeţiale au început luna trecută şi sub presiunea străzii, preşedintele Saleh a anunţat ieri că nu mai candidează la un nou mandat şi că renunţă la amendamentele constituţionale care i-ar fi permis să rămână preşedinte pe viaţă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG