Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu conferă la Controceni cu șeful companiei Lukoil


Sediul Lukoil de la Moscova
Sediul Lukoil de la Moscova

Lukoil și-a anunțat intrarea pe piața energiei electrice din România prin finalizarea unui grup energetic la platforma Petrotel din Proiesti.


Intilnirea care a avut loc la presedintia romana intre seful companiei Lukoil, ambasadorul rus la Bucuresti si Traian Basescu vine pe fondul unei relatii tensionate cu Moscova, dar in acelasi timp se incadreaza in strategia sugerata de Fondul Monetar International, aceea de crestere a investitiilor straine, ca motor al relansarii economice.

Dupa scandalul din vara anului trecut in care cele doua state au expulzat diplomati acuzati ca fac spionaj, Romania si Rusia pareau ca reintra in logica razboiului rece, mai cu seama ca in campania prezidentiala din 2009, Traian Basescu l-a acuzat pe principalul sau contracandidat, Mircea Geoana, pe atunci seful socialistilor romani, ca face jocul Moscovei.

Intre timp pe plan diplomatic nu se vad progrese, dar intilnirea de astazi dintre seful statului roman si presedintele companiei Lukoil, la care a asistat si ambasadorul rus in Romania, Alexandr Ciurilin ar putea fi un semnal de reincalzire a relatiilor bilaterale.

Lukoil este al doilea mare producator de petrol din Rusia si a cistigat in parteneriat cu americanii de la Vanco International, dreptul de exploatare a doua perimetre din platorul continental al Marii Negre situate in zona cistigata de Romania dupa procesul de la Haga cu Ucraina. Pe de alta parte, grupul rus Lukoil este prezent pe piata petroliera romaneasca din 1998, cand a cumparat rafinaria Petrotel Ploiesti si a dezvoltat intre timp o retea de peste trei sute de benzinarii.

Discutiile presedintelui roman cu sefului Lukoil, Vagit Alekperov, al saselea cel mai bogat om din Rusia, au loc imediat dupa ce marea companie ruseasca si-a anuntat intrarea pe piata autohtona a energiei electrice prin finalizarea unui grup energetic la centrala de pe platforma Petrotel din Proiesti, la 60 de kilometri de Bucuresti. Seful Lukoil i-a descris lui Traian Basescu intentiile de dezvoltare pe piata romaneasca, iar presedintele Basescu i-a explicat ca autoritatile romane sunt deschise investitiilor straine, aprecind ca Lukoil a investit in Romania circa un miliard de dolari.

In subsidiar ar merita, poate, amintit ca aceasta companie ruseasca prezenta in Romania de aproape 15 ani a participat la finantarea campaniei electorale a presedintelui Traian Basescu in 2009 cu circa 100 de mii de euro, potrivit datelor oficiale de la Autoritatea Electorala Permanenta.
XS
SM
MD
LG