Linkuri accesibilitate

Doi oponenți ai lui Lukașenka transferați din închisoare în arest la domiciliu


Demonstrație la Bruxelles în sprijinul deținuților politici din Belarus
Demonstrație la Bruxelles în sprijinul deținuților politici din Belarus

Agenții KGB care îi supraveghează pe Uladzimer Nyaklyaeu şi Iryna Khalip, au fost plasați în locuințele celor doi.


Preşedintele belorus Alyaksandr Lukaşenka a acceptat să-i elibereze din închisoare pe doi dintre cei mai înverşunaţi critici ai săi care i-au contestat realegerea pentru un nou mandat la protestele în masă de pe 19 decembrie. Dar, după cum relatează corespondentele Europei Libere, Anna Sous şi Claire Bigg, liderul belorus a recurs la un şiretlic. Cei doi critici incomozi trebuie să-şi împartă acum locuinţa cu ofiţeri KGB.

Fostul candidat prezidenţial Uladzimer Nyaklyaeu şi jurnalista Iryna Khalip au fost transferaţi în arest la domiciliu după ce petrecuseră în închisoare 40 de zile. Eliberarea lor din închisoare a fost văzută la început drept un gest conciliant menit între altele să atenueze sancţiunile pregătite de Occident împotriva regimului de la Minsk.

Dar Lukaşenka a prevăzut o procedură neobişnuită pentru arestul la domiciliu - agenţii KGB care îi monitorizează pe cei doi disidenţi sunt plasaţi în apartamentele lor, în loc să-i păzească de afară.

Vorbind la telefon cu Europa Liberă, Volha Nyaklyaeva, soţia fostului candidat prezidenţial a spus că agenţii se află în camera alăturată, iar uşa este deschisă în timpul convorbirii. Plasarea agenţilor în casă a fost o condiţie pentru eliberarea lui Uladzimer Nyaklyaeu, care a trebuit să semneze un angajament în scris.

Fostul candidat prezidenţial şi jurnalista Iryna Khalip sunt acuzaţi de instigare la dezordine în masă la fel ca alţi câţiva activişti proeminenţi ai opoziţiei şi riscă până la 15 ani de închisoare.

Agenţii KGB au misiunea să se asigure că cei doi inculpaţi nu ies din casă, nu vorbesc la telefon, nu primesc oaspeţi, nu ascultă radioul, nu folosesc computerul şi nu primesc îngrijiri medicale – o altă condiţie neobişnuită pentru arestul la domiciliu.

Volha Nyaklyaeva spune că doctorii nu-l pot vizita pe soţul ei. „Ni s-a spus că pot vorbi cu doctorul doar eu ca să descriu starea soţului. Doctorul îi prescrie medicamente, îmi explică ce am de făcut iar eu am grijă de restul”, spune soţia disidentului.

În vârstă de 64 de ani, Uladzimer Nyaklyaeu are probleme cu tensiunea şi este bolnav de când a fost bătut de poliţie în timpul protestului de pe 19 decembrie. Fusese internat, dar agenţi în haine civile l-au luat de pe patul de spital şi dus la închisoare.

Chiar dacă are un profund resentiment faţă de autorităţi, Volha Nyaklyaeva a decis să se poarte frumos cu ofiţerii din casa sa, oferindu-le din când în când ceaiuri şi gustări.

Ultimul lucru pe care şi-l doreşte Volha este ca în casa ei să existe confruntare. E destul prin câte a trecut în ultima lună şi jumătate, iar acum doreşte pentru soţul ei o atmosferă liniştită şi fără stres.

Tatăl jurnalistei Iryna Khalip are o abordare asemănătoare şi spune că ofiţerii trimişi să o supravegheze pe fiica sa nu fac altceva decât să îndeplinească ordinele primite.

Spre deosebire de Nyaklyaeva care-şi ţine la curent soţul cu toate evoluţiile din ţară, Uladzimer Khalip spune că evită să discute cu fiica sa despre politică: „Am voie să mă întâlnesc şi să vorbesc cu ea. Discutăm despre lucruri cotidiene, dar nu abordăm alte teme ca să nu complicăm situaţia şi mai mult”, spune tatăl jurnalistei.

Soţul ei, Andrey Sannikau, alt candidat prezidenţial care a concurat cu Lukaşenka la alegerile de pe 19 decembrie, se mai află încă în închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG