Linkuri accesibilitate

Adâncirea mizeriei sociale va repercuta în sfera politică


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Creditul de încredere pe care moldovenii l-au acordat guvernării democratice se poate consuma foarte repede.










Gheorghe Cojocaru:
„Lipsa unei soluţii pentru depășirea crizei constituționale din anul trecut și conservarea unui raport de forțe în favoarea Alianței pentru Integrare Europeană, dar insuficient totodată pentru promovarea unui președinte din partea actualei guvernări democratice, pare să readucă societatea în fața acelorași probleme din perioada precedentă. Problemele sunt aceleași, actorii politici sunt aceeași, însă condițiile sunt altele...”

Europa Liberă: Ce aveți în vedere când spuneți „sînt alte condiţiile”?

Gheorghe Cojocaru
: „Înainte de toate, condițiile cu caracter social și economic sînt altele. Începutul acestei guvernări coincide cu un nou val de scumpiri, care lovește cu toată puterea și care produce nemulțumiri în toate straturile societății, nemulțumiri care se acumulează și care pot provoca o criză socială de proporții, dacă nu se va reacționa rapid și cu instrumentarul social indispensabil. Adâncirea mizeriei sociale va repercuta în sfera politică, servind drept factor catalizator al erodării autorității Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: În schimb Alianța are perna de oxigen care a funcţionat pînă acum - buna relație cu Uniunea Europeană ...

Gheorghe Cojocaru:
„Într-adevăr, guvernarea actuală înregistrează progrese certe în sfera relaţiilor cu Uniunea Europeană, ceea ce este foarte bine. Pentru că prin aceasta Alianţa demonstrează că își merită numele, dar pașii pe care îi face în direcția acestui spațiu comunitar nu au, deocamdată, rezonanțe sesizabile pe plan național și, mai mult decât atât, nu pot compensa, pentru moment, scăderea nivelui de trai al unei majorități a populației.

Așa cum se arată în toate sondajele de opinie, oamenii își doresc să fie parte a Uniunii Europene, dar problemele sociale cotidiene sunt cele care îi preocupă, în primul rând. Prin urmare, progresele pe calea integrării europene trebuie să aibă o confirmare și pe plan național.”

Europa Liberă: Cum zice dictonul oriental, oricît ai spune „halva” nu ţi se face dulce în gură. Deci trebuie să vorbim despre așteptătile sociale. Ce așteaptă astăzi oamenii de la noua-vechea guvernare?

Gheorghe Cojocaru:
„Oamenii, ca întotdeauna, așteaptă o viață mai bună, o viață mai bună astăzi și un viitor mai bun pentru generațiile tinere. Oamenii vor soluții tranșante, iar creditul de încredere pe care l-au acordat acestei guvernări democratice se poate consuma foarte repede. Politicienii sunt cei care trebuie să decidă cu ce mijloace și în ce fel să le rezolve problemele.

În situația în care va deveni limpede că această criză constituțională în care riscă să se împotmolească din nou clasa politică nu va putea fi soluționată fără spijinul direct al societății, preocuparea pentru rezolvarea problemelor sociale va trebui abordată ca una absolut prioritară. Pentru că, s-ar putea ca anume o asemenea abordare să ofere și cheia pentru depășirea crizei constituționale.
XS
SM
MD
LG