Linkuri accesibilitate

Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm


Cu cîteva luni în urmă, Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, spunea că ar trebui să mai renunţăm la ştiintele umaniste şi să ne reorientam către matematică şi ştiinţele inginereşti. Probabil marii demnitari europeni conştientizează că de nivelul de cunoaştere a matematicii şi ştiinţelor exacte – depinde în perspectivă care va fi ritmul de dezvoltare a tehnologiilor în Europa.

Cred că şi Moldova are nevoie să-şi reformeze sistemul educaţional ţinînd cont de tendinţele la nivel european, ceea ce înseamnă că ar trebui să încurajăm tinerii să fie mai deschişi spre ştiinţele exacte. Avem mulţi tineri în Moldova, care după ce au studiat limbi străine, ştiinţe politice sau alte ştiinţe umanistice, se trezesc vulnerabili pe piaţa forţei de muncă. Mulţi dintre ei încă de pe băncile şcolii au fugit de matematică, fiind convinşi că niciodată nu vor avea nevoie de ea.

Necunoscute, însă, sunt cărările vieţii: am o prietenă, care după profilul umanist de la liceu, a studiat 4 ani Jurnalismul la USM şi era convinsă că teoremele lui Pitagora sau sistemele de ecuaţii pătratice nu o să-i mai dea bătăi de cap. Dar s-a întîmplat că a fost acceptată la un program de Masterat în Economie, unde studierea matematicii era pusă în capul mesei. Abia cînd a trebuit să rezolve exerciţii cu logaritmi, exponenţiale sau să utilizeze matrici în rezolvarea problemelor de econometrie – şi-a dat seama că matematica nu trebuie ocolită. Matematica, după cum spunea un profesor de la Universitatea Tehnică din Praga, este ştiinţa logicii şi fundamentul pentru o dezvoltare multilaterală.

Sunt tentat să cred că atunci cînd elevii spun că nu iubesc matematica, au de fapt în vedere că nu iubesc profesorul de matematică. Această lipsă de simpatie este cauzată de faptul că profesorii predau acest obiect de studiu fără entuziasm şi probabil că mulţi dintre ei o fac mai mult de nevoie decît din plăcere. Probabil că cea mea eficientă metodă de a ridica nivelul de cunoaştere al matematicii este ca acest obiect de studiu să fie predat încă din clasele primare de către profesori care iubesc matematica: în felul acesta li se va cultiva elevilor dragostea şi pasiunea faţă de această ştiinţă.

Îmi amintesc chiar şi acum spusele unui profesor de Mecanică de la universitate: „Spre deosebire de fizică, care este mai greu de înţeles, matematica este standard şi orice copil cumsecade o poate învăţa pe nota 10.”
XS
SM
MD
LG