Linkuri accesibilitate

2.02 - Chișinău: Prognoze la Tiraspol despre alegeri


Olviapress: Viitoarea majoritate parlamentară, dominată de comunişti, nu va influenţa în nici un fel soluţionarea problemei transnistrene.


2 februarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Prognoze la Tiraspol despre alegeri.

Dan Ionescu: Separatiştii transnistreni urmaresc cu atenţie jocurile electorale de la Chişinău, aşa cum puteţi afla de la Alexandru Eftodi.

Tiraspolul prognozează o victorie a forţelor politice pro-moscovite în alegerile de la 25 februarie, determinantă pentru orientarea geostrategică a Republicii Moldova. Într-un comentariu, difuzat de agenţia oficială de presă de la Tiraspol Olvia-press, se spune, că viitoarea majoritate parlamentară, dominată de comunişti, nu va influenţa însă în nici un fel soluţionarea problemei transnistrene.

Partidul Comuniştilor, care se află sub influenţa Rusiei, afirmă Olvia-press, va fi forţat să-l realeagă, în tandem cu Alianţa „Braghiş”, pe Petru Lucinschi în funcţia de şef al statului. Autorul continuă, menţionând că preşedintele în exerciţiu nu a impulsionat soluţionarea problemei transnistrene, iar comuniştii pledează în programul lor electoral pentru „refacerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Autorul comentariului este de părere, că toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova în ultimii 10 ani, sunte determinate de încercările Chişinăului de a balansa între Est şi Vest.

Deoarece a venit timpul ca Chişinăul să-şi formuleze o opţiune tranşantă în plan geostrategic, se arată în comentariu, actuala campanie electorală este marcată de confruntarea între forţelor de orientare pro occidentală şi pro moscovită. Între acestea din urmă se numără, după comunişti, şi Alianţa „Braghiş”, Partidull Democrat, care „are anumite şanse de a nimeri în Parlament datorită imaginii fostului premier Ion Sturza”. Potrivit agenţiei oficiale de prsă de la Tiraspol, încercările de constituire pe eşichierul de dreapta a unui bloc electoral anticomunist „au eşuat cu brio, deoarece în momentul când Partidul Forţelor Democratice lansase acest apel, majoritatea partidelor de dreapta îşi începuseră deja campania, în care au investit bani grei”.

Fără a nominaliza autorii unor sondaje de opinie, la care face trimitere, Olvia-press prognozează, că în viitorul Parlament vor intra cinci formaţiuni politice. Acestea ar fi Partidul Comuniştilor, Alianţa „Braghiş”, Partidul Popular Creştin-Democrat, Partidul Renaşterii şi Concilierii şi Partidul Democrat.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentu Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG