Linkuri accesibilitate

1.02 - Chișinău: Interviu cu Richard Haas (FMI)


Richard Haas (în centru) la o discuție pe teme de politică externă la Washington
Richard Haas (în centru) la o discuție pe teme de politică externă la Washington

R. Haas: Am discutat strategia de reducere a sărăciei, pe care o pregăteşte Guvernul, şi posibillitatea de restructurare a datoriei externe a R. Moldova.


1 februarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Interviu cu șeful Misiunii FMI la Chișinău, Richard Haas.


Dan Ionescu: Fondul Monetar Internaţional nu intenţionează să-şi definească politicile în funcţie de conjuncturile electorale din Republica Moldova. Aceasta este una din concluziile, care se pot trage din interviul, pe care şeful Misiunii FMI l-a acordat în exclusivitate corespondentei noastre, Lina Grîu.

Fondul Monetar Internaţional va continua creditarea Republicii Moldova chiar în condiţiile, în care Parlamentul este dizolvat, iar forţele de stânga ar putea avea o pondere importantă în viitoarea componenţă a Legislativului şi Executivului. Concluziile Misiunii Fondului Monetar, care a evaluat săptămâna aceasta respectarea angajamentelor, asumate de Republica Moldova prin semnarea Memorandumului cu acest organism internaţional, sunt pozitive, fapt care permite alocarea celei de a doua tranşe, în valoare de 12 milioane de dolari, din creditul acordat în cadrul mecanismului de reducere a sărăciei şi creştere economică.

Într-un interviu exclusiv, acordat postului nostru de radio, şeful Misiunii Fondului Monetar, Richard Haas, directorul în Departamentul 2 pentru Europa, a declarat, că tranşa de credit va fi alocată până la 15 februarie. Cu referire la actuala vizite, Richard Haas a spus următoarele: „Unicul scop al acestei Misiuni a fost de a verifica, dacă totul merge după planul stabilit în octombrie-noiembrie trecut. Cifrele fixate, care se refereau la rezerva de stat şi la cea internaţională, la deficitul în numerar, la scăderea restanţelor la salarii şi pensii au fost îndeplinite, chiar dacă au fost foarte ambiţioase. Am discutat şi strategia de reducere a sărăciei, pe care o pregăteşte Guvernul, precum şi posibillitatea de restructurare a datoriei externe a Republicii Moldova. Iar juriştii noştri au acordat asistenţă în domeniul pregătirii bazei legislative, care va reglementa activitatea zonelor economice libere în aşa fel, încât acestea să devină zone pentru promovarea exportului şi nu o modalitate de eschivare de la plata impozitelor, aşa cum se întâmplă în prezent.”

Richard Haas s-a referit şi la o altă chestiune sensibilă, cea a restructurării datoriei externe a Chişinăului: „Când o ţară trece de la programul „Extended Fund Facility”, în cadrul căruia Republica Moldova a primit creditare timp de mai mulţi ani, la actualul mecanism de reducere a sărăciei şi creştere economică, acest lucru presupune, într-adevăr, o reeşalonare a datoriilor. Deoarece programul precedent prevedea acordarea de credite pe termen scurt în condiţii de piaţă. Programul actual prevede credite pe termen mai mare, cu o dobândă mai joasă şi deoarece Fondul Monetar Internaţional este unul din creditorii cei mai mari ai Republicii Moldova, acest lucru ar însemna, de fapt, o reeşalonare a datoriei externe.”

În dimineaţa acestei zile s-a anunţat, că Uniunea Europeană va amâna acordarea unui credit pentru susţinerea balanţei de plăţi a Republicii Moldova până se va convinge, că politicile promovate de viitorul Guvern vor continua actuala linie a reformelor.

Întrebat dacă şi Fondul Monetar Internaţional va proceda la fel, Richard Haas a spus: „Poziţia noastră este clară – noi susţinem politici şi programe, şi nu personalităţi. Şi dacă noul Guvern va avea aceeaşi politică în domeniul monetar şi fiscal, atunci programul nu va fi întrerupt.”

Richard Haas a declarat, că Fondul Monetar este îngrijorat nu atât de posibila revenire la putere a comuniştilor, care vor trebui să demonstreze prin politici atitudinea faţă de reforme, cât de faptul, că în Republica Moldova vin foarte puţini investitori străini. Principala cauză este, potrivit lui Richard Haas, mediul de afaceri neospitalier.

Richard Haas: „Există impresia, că Moldova este un stat foarte corupt. Este o problemă clară, care trebuie soluţionată. În rapoartele despre transparenţă ale Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, sau ale altor organizaţii, se vede clar, că Moldova nu este o ţară prea favorabilă din acest punct de vedere. Este o imagine a ţării, poate chiar o realitate, care trebuie într-un fel schimbată.”

Printre cauzele, care alimentează corupţia în Republica Moldova, Richard Haas a numit imperfecţiunea legislaţiei şi a mecanismelor, care asigură aplicarea ei, precum şi ineficienţa sistemului judiciar.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentu Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG