Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni UE și SUA contra regimului Lukashenka


Vizele pentru cetăţenii de rând din Belarus vor fi ieftinite, sau în unele cazuri date pe gratis, pentru a facilita contactele umane.


Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat ieri noi sancţiuni împotriva regimului din Belarus, ca pedeapsă pentru reprimarea brutală a protestului post-electoral din 19 decembrie, de la Minsk.

Anunţate aproape simultan la Washington şi la Bruxelles noile sancţiuni împotriva regimului lui Alyaksandr Lukashenka vin la o lună şi jumătate după arestarea la Minsk a 600 de participanţi la proteste, urmată de o nouă campanie de intimidare a opoziţiei.

La Bruxelles, miniştrii de externe din UE au hotărât ieri să impună interdicţie de viză unui număr de 158 de membri ai conducerii de la Minsk, în frunte cu preşedintele Lukashenka. Pe listă se află mulţi oficiali care aveau deja interdicţie, dar şi nume noi: inclusiv fiii lui Lukashenka, Viktor şi Dmitri, ca şi ministrul apărării, Iuri Zhadobin.

Una peste alta, singurul oficial de rang înalt din Belarus care poate călători în UE este ministrul de externe, Syarhey Martynau. Ieri la Bruxelles, ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a explicat că omologul său din Belarus va putea călători pentru că Uniunea Europeană nu doreşte o politică a izolării totale faţă de Minsk.

Sikorski şi alţi miniştrii de externe au spus tot ieri că dimpotrivă, vizele pentru cetăţenii de rând din Belarus vor fi ieftinite, sau în unele cazuri date pe gratis, pentru a facilita contactele umane.

Sancţiunile anterioare ale Uniunii fuseseră impuse după alegerile prezidenţiale controversate din 2006 – dar atunci pe lista interdicţiei de viză se aflau numai 41 de persoane. În 2008, sancţiunea a fost suspendată, inclusiv în privinţa lu Lukashenka, în speranţa că regimul de la Minsk se va simţi dator să facă reforme.

Tot ieri la Bruxelles, miniştrii de externe din UE au spus că rămâne de văzut dacă împotriva Minskului vor fi impuse şi sancţiuni economice. Şefii diplomaţiilor europene nu au discutat însă posibilitatea suspendării Republicii Belarus din Parteneriatul Estic, un program de strângere a legăturilor cu vecinii post-sovietici din care face parte şi Moldova.

La câteva ore după anunţarea sancţiunilor europene, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat şi el prelungirea interdicţiei de viză pentru oficialii din Belarus, dar şi înăsprirea unor sancţiuni economice. Companiilor şi cetăţenilor americani li se interzice să facă afaceri cu două firme din Belarus considerate esenţiale pentru finanţele regimului Lukashenka. Ambele sunt subsidiarele concernului de stat al petrolului şi industriei chimice din Belarus.

Ca şi europenii, Statele Unite au anunţat că în paralel va fi mărit sprijinul pentru societatea civilă din Belarus. După ce anul trecut guvernul american a contribuit la acest efort cu 11 milioane de dolari, anul acesta suma va fi mărită cu 30%.
Cheltuieli sporite pentru democraţie în Belarus au anunţat în mod separat mai multe ţări europene, ca Danemarca şi Suedia. Mâine, 2 februarie, în capitala Poloniei va avea loc, cu participarea Comisiei Europene, o conferinţă a donatorilor de la care se aşteaptă fonduri suplimentare pentru sprijinirea societăţii civile din Republica Belarus.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG