Linkuri accesibilitate

Demonstrațiile anti-Mubarak din Egipt - ziua a 7-a


Liderii protestelor măresc presiunea asupra regimului de la Cairo, lansînd un apel la grevă generală pe timp nelimitat.

După două zile de absenţă, poliţia egipteană a revenit pe străzile din Cairo şi alte oraşe astăzi, când protestele împotriva preşedintelui Hosni Mubarak au intrat în ziua a şaptea.
De azi-dimineaţă, elicopterele survolează centrul capitalei, iar tancurile armatei blochează circulaţia auto în zona pieţei Tahrir, centrul protestelor care s-au soldat până acum cu 125 de morţi.

Corespondenţii agenţiilor de presă relatează că poliţia avea astăzi o atitudine „rezervată”, urmărind doar de la o anumită distanţă miile de oameni care se adunau în piaţă.

Între timp, liderii protestelor au mărit presiunea asupra regimului, făcând apel la grevă generală pe timp nelimitat şi la un marş de mare amploare marţi, la Cairo.

Liderul reformator Muhammad ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru pace, care a revenit în ţară joia trecută, s-a alăturat duminică demonstranţilor din piaţa Tahrir.

El Baradei le-a spus miilor de demonstranţi că trăiesc „cea mai fericită zi din viaţă”, ziua când „şi-au recucerit dreptul la viaţă şi la libertate”. El Baradei a mai spus că scopul protestelor este sfârşitul regimului actual şi „intrarea într-o nouă etapă”.

Fostul şef al agenţiei atomice a Naţiunilor Unite a devenit un personaj important al opoziţiei după ce alţi adversari ai regimului Mubarak au alcătuit la sfârşitul săptămânii un comitet care să negocieze cu armata – o forţă percepută drept crucială pentru echilibrul de forţe din Egipt.

Cel mai important partid egiptean de opoziţie, „Frăţia musulmană”, aflat în afara legii, a declarat să sprijină includerea lui El Baradei în comitetul de negocieri.

Liderii „Frăţiei”, Essam al-Erian şi Saad el-Katani, care au evadat din închisoare duminică dimineaţă, după ce gardienii au fugit, s-au adresat şi ei mulţumii în piaţa Tahrir aseară, promiţând să continue „revoluţia populară”, chiar cu preţul vieţii.

Intenţiile armatei egiptene, ai cărei comandanţi s-au întâlnit duminică cu preşedintele Mubarak, rămân încă neclare. Mulţi protestatari aplaudă prezenţa armatei pe străzi. Unii militari, mai ales de rang inferior, au fost văzuţi arborând drapele pe tancuri şi proclamându-se „apărători ai poporului”, dar alţii se străduiau să înlăture graffiti anti-Mubarak pictate de demonstranţi pe vehiculele lor.

La Washington, secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut apel la calm şi la negocieri. Hillary Clinton a spus că în Egipt a sosit momentul unui „dialog naţional” şi a îndemnat regimul de la Cairo să permită protestele paşnice şi „opoziţia paşnică”, pentru construirea unui viitor mai bun.

Secretarul de stat a mai spus că Washingtonul a făcut asemenea recomandări conducerii egiptene de multă vreme. „Timp de 30 de ani am îndemnat (guvernul de la Cairo) să creeze postul de vicepreşedinte – iar acest post a fost creat în sfârşit în urmă cu o zi sau două”, a spus Hillary Clinton.

Între timp, în Egipt a continuat şi astăzi evacuarea străinilor, de teama adâncirii instabilităţii şi haosului provocate de o săptămână de proteste. Agenţiile de presă relatează că terminalul 3 al aeroportului de la Cairo, de unde pleacă zborurile internaţionale, era şi astăzi arhiplin. Pasagerii sunt nervoşi şi epuizaţi, scrie AP, adăugând că bătăile şi certurile sunt la ordinea zilei, iar aeroportul a încetat să mai afişeze timpul decolării – ca să nu mai fie nevoit să anunţe apoi întârzieri şi anulări de zboruri, iritând şi mai mult străinii.

Haosul este amplificat de absenţele de la lucru ale angajaţilor companiei Egyptair, care nu reuşesc să ajungă la aeroport din cauza interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte impuse de guvern.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG