Linkuri accesibilitate

Apropierea Moldovei de EU condiționată de o președinție ungară „normală”


Miklos Haraszti
Miklos Haraszti

Miklos Haraszti: preşedinţia ungară, dacă decurge normal, poate fi o şansă de a face ireversibilă apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.


Fostul reprezentant al OSCE pentru libertatea presei, scriitorul şi publicistul ungur Miklos Haraszti crede că guvernul ţării sale aflate la preşedinţia Uniunii Europene dă un exemplu negativ fostelor republici sovietice din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldovei. La o conferinţă săptămâna trecută la Praga, Haraszti a criticat măsurile partidului de guvernare Fidesz, despre care a spus că ar încerca să controleze toate domeniile vieţii publice în Ungaria. În marginea conferinţei organizate de publicaţia Transition Online, Alexandru Eftode a discutat cu Miklos Haraszti despre agenda preşedinţiei ungare a Uniunii Europene faţă de vecinătatea estică.


În interviul cu Europa Liberă, Miklos Haraszti a spus că strângerea relaţiilor cu ţările Parteneriatului Estic trebuie să fie o prioritate a Ungariei în fruntea Uniunii Europene. Dar guvernul de la Budapesta se poate pomeni în situaţia delicată de a explica vecinilor estici de ce în Ungaria politica internă nu-i ca cea externă.

Miklos Haraszti şi-a exprimat speranţa că măsurile controversate ale guvernului de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban nu vor afecta imaginea Uniunii Europene şi capacitatea ei de a promova reformele democratice în cele şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului Estic, de la Azerbaijan la Belarus.

După ce a obţinut o majoritate covârşitoare de două treimi la alegerile de anul trecut, partidul Fidesz al premierului Orban a modificat mai multe legi pentru a-şi pune oamenii în posturi cheie ale instituţiilor publice, inclusiv în fruntea unui nou consiliu împuternicit să amendeze presa, dacă decide că relatează părtinitor sau încalcă normele morale.

Dar în relaţia cu partenerii estici Ungaria vrea să promoveze reformele democratice care să-i aducă mai aproape de Uniunea Europeană.

Aflat la Chişinău pe 25 decembrie la invitaţia premierului Vlad Filat, Viktor Orban a spus că Moldova are norocul că preşedinţia Uniunii Europene este deţinută succesiv anul acesta de Ungaria şi Polonia, două ţări care au trecut prin comunism şi care cunosc cât de greu este să te integrezi în Uniunea Europeană.

În această privinţă, Miklos Haraszti este de acord cu premierul de la Budapesta. Proeminentul scriitor şi publicist ungur spune că preşedinţia ungară şi cea poloneză, dacă decurg cum trebuie, pot fi o şansă de a face ireversibilă apropierea Moldovei de Uniunea Europeană şi pregăti agenda viitoarelor preşedinţii deţinute de ţări mai puţin încântate de strângerea legăturilor cu vecinii de la est.

Dar Miklos Haraszti atrage atenţia că preşedinţia Uniunii Europene este mai degrabă o funcţie decorativă, iar deciziile importante le pregăteşte Comisia Europeană. El sugerează că noile membre ale Uniunii Europene nu sunt suficient de puternice economic pentru a influenţa decisiv luarea deciziilor, iar deficitul de democraţie unde există nu le este nici el de folos.

După părerea lui Miklos Haraszti, Germania, Franţa şi Marea Britanie rămân statele membre care au la dispoziţie instrumente economice precum şi puterea exemplului în ceea ce priveşte democraţia pentru a apropia, dacă şi-ar dori, ţările Parteneriatului Estic de Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG