Linkuri accesibilitate

31.01 - Chișinău: Dumitru Braghiș respinge acuzațiile opoziției


La conferinţa de presă Dumitru Braghiş a spus că în pofida presiunilor, nu va abandona funcţia de premier.


31 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Dumitru Braghiș respinge acuzațiile opoziției.

Dan Ionescu: Premierul Dumitru Braghiş a respins astăzi acuzaţiile, potrivit cărora alianţa pe care o conduce s-ar bucura de o poziţie privilegiată în actuala campanie electorală. Amănunte de la Lina Grîu.

La şedinţa de astăzi a Executivului, vicepremierul Lidia Guţu a fost degrevată pentru perioada campaniei electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din funcţia pe care o deţine în Guvern. Lidia Guţu este a doua persoană pe lista Alianţei „Braghiş”.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute după şedinţă, premierul Dumitru Braghiş, capul de listă al acestei Alianţe, a declarat că, deocamdată, nu-l va degreva din funcţie pe vicepremierul Valeriu Cosarciuc, care este numărul şase pe aceeaşi listă. Premierul şi-a motivat decizia prin faptul, că Valeriu Cosarciuc este responsabil de restabilirea reţelelor electrice din Nordul Republicii Moldova, distruse în urma depunerilor de chiciură de la sfârşitul anului trecut. Cosarciuc ar putea fi degrevat, însă, după încheierea acestor lucrări, adică după data de 5 februarie.

La şedinţa de astăzi au fost suspendaţi din funcţie pe perioada campaniei electorale şi prefecţii judeţelor Orhei, Cahul şi Soroca. În conferinţa de presă Dumitru Braghiş a sugerat, că în pofida presiunilor, nu va abandona funcţia de premier, deoarece Executivul trebuie să-şi continue activitatea chiar în condiţiile unei campanii electorale. În acelaşi timp, el a cerut tuturor funcţionarilor, organelor executive centrale şi locale să nu se implice în campania electorală atâta timp, cât îşi exercită funcţiile publice.

Declaraţia premierului Braghiş este o reacţie la demersul, înaintat Comisiei Electorale Centrale de trei concurenţi electorali – Partidul Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Renaşterii şi Concilierii din Moldova, care au semnalat implicarea întregului sistem al Executivului şi al structurilor executive din judeţe în campania electorală de partea primului ministru. Presa a semnalat folosirea de către acesta în scopuri electorale a transportului guvernamental.

Rămânând la tematica electorală, să menţionăm, că premierul Braghiş a avut astăzi o întâlnire cu alegătorii la societatea pe acţiuni Viorica-Cosmetic, unde a pledat pentru schimbarea sistemului electoral, astfel încât la următorul scrutin deputaţii să fie aleşi pe liste uninominale şi nu pe liste de partid. Iniţial această idee a fost formulată de preşedintele Petru Lucinschi. Premierul s-a deplasat la această întâlnire cu maşina de serviciu, a fost însoţit de garda de corp, de funcţionarii din Serviciul de presă şi de reporterii Televiziunii naţionale.

Pe lângă chestiunile cu caracter politic, Executivul a găsit astăzi timp şi pentru a discuta unele probleme cu caracter economic şi social. A fost aprobată Convenţia de colaborare dintre Ministerul Industriei şi Energeticii de la Chişinău şi Ministerul Industriei şi Comerţului din România. Convenţia cuprinde prevederi referitoare la creşterea livrărilor reciproce şi pe terţe pieţe, construcţia drumurilor, precum şi realizarea unor obiective energetice comune. Oficialii din cele două ministere îşi mai propun să promoveze investiţiile în sectorul industrial şi cel energetic.

Membrii Cabinetului de miniştri au mai examinat activitatea şefului Inspectoratului fiscal principal de stat, Mihai Pop. Acesta a fost atenţionat, printre altele, asupra faptului, că în perioada activităţii sale nu a lucrat cu contribuabilii mari, cărora le revin peste 58 la sută din restanţele bugetului consolidat, în felul acesta nefiind îndeplinită una din sarcinile puse de Fondul Monetar Internaţional. Din cele 32 de materiale, transmise organelor de anchetă, doar în opt cazuri au fost intentate dosare, iar o parte din declaraţiile pe venit, depuse în anul 1999, încă nu au fost prelucrate. Premierul Braghiş a făcut unele recomandări pentru activitatea de viitor a şefului Insoetoratului fiscal, recomandări ce ţin de fluctuaţia cadrelor, introducerea tehnologiilor moderne, transparenţa şi conlucrarea mai eficientă cu structurile de Interne şi de Securitate, cu Vama şi Departamentul control şi revizie.

Tot astăzi s-a decis limitarea perimetrului, în care vor fi permise tăierile de păduri exclusiv, la zonele care nu au fost afectate de chiciură. În aceste zone vor fi tăiate în primul trimestru 115 mii metri cubi de lemn. În zonele calamitate, unde au avut de suferit peste 90 la sută din copaci, pădurile vor fi doar curăţate. Ministrul adjunct al Mediului, Victor Jolontcovschi, a declarat că defrişarea masivă este una din cauzele apariţiei în Sudul Moldovei a zonelor caracteristice zonelor deşertice.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentu Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG