Linkuri accesibilitate

Holocaustul la Obodovka


Zelida Șabs
Zelida Șabs

Zelda Şabs: Noi am trăit bine cu toti oamenii din sat. Să fi întrebat oamenii, nimeni n-avea să spuie un cuvînt de rău despre evrei.


Zelda Şabs: „Noi am trăit bine cu toti oamenii din sat. Sa fi intrebat oamenii, nimeni n-avea sa spuie un cuvint de rău despre evreii din satul nostru. La noi in sat au fost peste 20 de familii de evrei. Erau vreo 2-3 familii care erau mai bogate. Restul erau croitori, cizmari. Erau oameni care n-aveau nici casă, trăiau cu namalul.”

Zelda Şabs spune că atunci când familia ei a fost dusă in lagărul Obodovka din Ucraina, acolo i-a murit mama bolnavă, pentru ca au fost ţinuţi intr-o fermă.

Zelda Şabs: „Era 35 de grade de frig. Acolo mama a murit. Tata a inmormântat-o nici nu stiu unde. N-a vrut s-o puna in groapa comună, i-a fost jale de dinsa. Dar cum a sapat groapa, ca era aşa ger? Cred ca pe urma au dat câinii de dânsa şi... Noi am fost acolo deja de 2 ori, s-a facut un momument acolo. Am cumparat o coroana frumoasa, dar ce eu stiam unde-i mormântul?”

Zelda Şabs: „Tata spunea că a ingropat-o linga un sarai unde erau cindva vite, sub un copăcel. Dar noi cand am fost prima dată, du-te si cauta saraiul, caută copăcelul cela... N-am găsit nimic.”

Cand a inceput razboiul, bătrâna îşi cunoştea deja sotul. Avea 11 ani. Ea spune ca ei doi au rămas in viaţa numai datorită faptului că au trăit la sat.

Zelda Şabs: „Am umblat desculţă, prin ploaie. Dar care au venit din oraşe mari, Cernăuţi, Bălţi erau mai fini, au murit toţi.”

Zelida îşi aminteşte de Iuliu Maniu, preşedintele Partidului țărănist din Romania, care l-a intrebat pe Ion Antonescu: Ai ce ai cu cei bătrâni, dar cu ce-s vinovaţi copiii pe care îi omori?

Zelda Şabs: „El a raspuns: Pe acei mici trebuie intai de omorât, pentru ca daca nu o sa invingem razboiul, ei se vor răzbuna pe noi. Va inchipuiti? El a ştiut ce-l aşteaptă, se gândea că răboiul nu va fi invins.

A confiscat cimitirele si n-a dat voie sa fie inmormântaţi evreii acolo. Evreii s-au dus la el si i-au spus ca oamenii mor si nu au unde sa fie ingropaţi. El a raspuns: Aruncaţi-i în Dunăre. Dar el nu s-a gândit oamenii prind peşte din Dunăre, se duc la scăldat. El l-a asta nu s-a gândit, el s-a gândit să fie om mare”, ne-a spus Zelida Şabs.
Previous Next

XS
SM
MD
LG