Linkuri accesibilitate

Real - Barca bis


Fotbal fluent și fertil

Real Mardid și Barcelona se vor reîntîlni, cu siguranță, în unul din cele mai așteptate meciuri europene ale sezonului. Și Real și Barcelona sint ca și calificate, după prima manșă a semifinalelor Cupei Regale a Spaniei. Real a învins cu 1-0, în deplasare, Sevilla. Karim Benzema a marcat, la una din rarele apariții în prima echipă. Barcelona și-a făcut numărul obișnuit. 5-0 cu Almeria. Messi a marcat, ca de obicei, de 2 ori și a atins acum un procentaj formidabil: 35 de goluri în 31 de meciuri jucate.

Finala Cupei va fi, inevitabil, Real-Barca. Meciul va conta neoficial ca meci pentru titlul suprem. Real pornește, evident, cu gîndul la revanșă, după dezastrul din prima întîlnire cu Barcelona, în campionat. Barcelona a făcut, atunci, o demonstrație uluitoare și a încheiat cu un 5-0 incredibil. Va putea reveni Real? Greu de crezut. Barca e, în continuare, în formă maximă și joaă același fotbal ofensiv, fluent și fertil. Nici la Real nu s-a schimbat nimic și echipa continuă, deci, să joace corect dar nu mai mult.

Conflictul intern e clar și antrenorul Jose Mourinho a început chiar să vorbească deschis de proiectele post-Real. Mourinho pare să fi rămas cu gîndul la Anglia, unde a antrenat Chelsea și unde e o figură legendară. Mourinho a vorbit nostalgic despre calitățile unice ale fotbalului de club englez și a menționat trei variante de viitor: Manchester United, Manchester City și Chelsea. Toate cele trei variante sînt plauzibile. Chelsea e într-o criză profundă și caută un înlocuitor pentru Ancelotti. Totuși plecarea lui Mourinho, după primul stagiu la Chelsea, a fost un divorț amar. Refacerea legăturii va fi dificilă. Manchester City e antrenată de Mancini dar nu reușește să facă pasul spre marea performanță. City are la dispoziție sume nelimitate și va fi tentată de Mourinho. În sfîrșit, Manchester United nu are probleme dar Sir Alex Ferguson se va retrage curînd și problenma succesiunii e deschisă. United îl va pierde curînd pe Edwin Van der Saar care a aunțat, fără să surprindă, că se va retrage la sfîrșitul sezonului. La 40 de ani, cu o situație personală complicată de boala soției, portarul lui United a anunțat că va ieși din fotbal și va refuza orice contract de antrenor pentru cel puțin 1 an.

Unul din veteranii de clasă ai fotbalului european Marc Van Bommel își va încheia cariera la Milano. Van Bommel a părăsit Bayern, echipa pe care a condus-o în teren ca lider de joc și căpitan, echipa la care a jucat cei mai buni ani de fotbal. Van Bommel a fost cumpărat de AC Milan care pare să se fi specializat în jucători și formule de echipe de mare experiență. Noul căpitan al lui Bayern rămîne, după plecarea lui Van Bommel, fundașul stînga Phillip Lamm. La 33 de ani, Van Bommel e un caz rar de jucător pan-european. Van Bommel a început la PSV Eindhoven, a fost apoi adus la Barcelona și s-a fixat la Bayern, unde a jucat aproape 5 ani. Milan e finalul onorabil al unei cariere exemplare.
XS
SM
MD
LG