Linkuri accesibilitate

Cazna cedării cetățeniei


Parlamentul german
Parlamentul german

O poveste ciudată și costisitoare în Moldova

Peripeţiile unui moldovean care nu mai vrea să fie cetăţean moldovean, astfel s-ar putea rezuma istoria unui tânăr stabilit de 10 ani în Germania care râvneşte la cetăţenia ţării gazdă. Pentru că istoria sa nu are încă un deznodământ, protagonistul ezită să-şi facă public numele.

Deci, a fost o dată ca niciodată un absolvent de liceu, care a plecat la studii în Germania. Şi-a luat licenţa de medic şi a continuat să profeseze într-un orăşel din nordul ţării. Acum doi ani şi-a întâlnit aleasa inimii de care vrea să-şi unească destinul.
Până aici... toate bune şi frumoase. Istoria tânărului a început să contureze însă nuanţe tragico-comice în ziua când a solicitat cetăţenia Germaniei.

„Dacă treci cu brio mai multe examene în care demonstrezi autorităţilor germane că ştii limba, istoria ţării”, îşi continuă povestea interlocutorul meu, „primeşti un certificat valabil pentru doi ani de zile, care îţi dă undă verde să aduni actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei. Problema e că Germania nu permite dubla cetăţenie, deci urmează să renunţi la cea pe care ai primit-o la naştere”.

Acum trei săptămâni tânărul a revenit în Republica Moldova ca să-şi adune actele necesare pentru dosar. Credea că are timp berechet pentru asta, însă, vorba vine, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Aici a trebuit să facă faţă cozilor interminabile, birocraţiei moldoveneşti şi noutăţii că un dosar de renunţare la cetăţenie se examineaza între 12 şi 18 luni. Adică prea mult pentru tânărul nostru, care are doar 24 de luni la dispoziţie pentru colectarea actelor, depunerea şi examinarea cererii.

„Printre ciudăţeniile procesului de renunţare la cetăţenie, interlocutorul meu numeşte perioada de timp în care poţi solicita actele de care ai nevoie. De exemplu, atunci când ai nevoie de copia unui act, de exemplu a certificatului de naştere sau copia de căsătorie, acestea ţi se pot elibera în treizeci de zile la un preţ de 10 lei sau în câteva ore, dar plătind de douăzeci de ori mai scump. Astfel, îmi spune tânărul, dacă nu ai prea mult timp, te vezi nevoit să scuturi buzunarele, iar dacă ai nevoie de mai multe acte, suma pe care o plăteşti într-un final va fi una „usturătoare”.

Şi cozile interminabile de la ghişeuri l-au impresionat pe interlocutorul meu, ani de zile obişnuit cu disciplina nemţească.

„Când intri într-un oficiu din Germania nu întrebi: cine e ultimul în rând? Ci extragi un bilet pe care scrie la ce ghişeu trebuie să te apropii şi câte persoane mai sunt în faţă. Astfel sunt evitate certurile şi cozile interminabile”.

Renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova, a calculat tânărul, îl va costa până la o mie de euro, inclusiv taxa consulară de 300 euro. Dacă e să comparăm cu alte state, de exemplu în România, taxa pentru renunţarea la cetăţenie este de 600 RON, adică aproape 150 de euro.

Cum ni s-a spus la Ministerul Justiţiei aceşti bani sunt redirecţionaţi în caznaua statului. Anul trecut au renunţat la cetăţenia Republicii Moldova 479 de persoane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG