Linkuri accesibilitate

Carburanții și cartelarea


Reprezentantii fiscului din România susțin că scumpirea carburanților cu 20% în 2010 nu este normală.

Pretul carburantilor a crescut nejustificat, potrivit unui raport facut de specialistii fiscului romanesc pentru premierul Emil Boc. De mai bine de doua saptamini soferii au incercat sa boicoteze companiile petroliere, alimentind doar citiva litri si platind cu monezi de cite cinci bani sau facindu-si plinul in statele din jurul Romaniei in cazul camionagiilor.

Pentru a da un raspuns intemeiat la reclamatiile consumatorilor privind cresterea exagerata a pretului la benzina si motorina, inspectorii fiscului au facut turul marilor petrolisti si au constatat ca majorarile de pret se fac in acelasi timp la toti jucatorii de
pe piata, iar pretul este nejustificat.

Reprezentantii fiscului din Romania ii baniesc pe petrolisti de cartelare si demonstreaza cu cifre ca scumpirea carburantilor cu 20 la suta in 2010 nu este normala fiindca deprecierea leului cu 10 la suta, majorarea cotatiilor internationale la produsele petroliere cu 15 la suta si marirea accizelor cu 3 la suta au un impact nesemnificativ in pretul final al carburantilor.

De cealalta parte reprezentantii companiilor petroliere precizeaza ca aproape 50 la suta din pretul platit de romani pe litru de benzina inseamna taxe si accize, iar statul incaseaza anual 3,5 miliarde de euro, in vreme ce restul de 50 la suta din pret inseamna costuri cu materia prima si cu retelele de distributie plus adaosurile comerciale.

Inspectorii fiscali din Romania sugereaza ca marile companii petroliere scot profitul din tara prin diverse metode sofisticate, nu neaparat ilegale, si ca de aceea declara de altfel profituri destul de modeste in raport cu veniturile lor.

Nu este clar insa daca raportul facut de fisc la cererea premierului roman va putea schimba lucrurile, fiindca in practica e complicat de demonstrat atit cartelizarea companiilor petroliere, cit si exportarea profitului pe cai subtile. In acelasi timp pe o piata libera e greu de crezut ca preturile vor putea fi modificate, chiar daca demonstratiile ajunse la guvern, dupa analizele si controalele fiscului, sint pertinente.
XS
SM
MD
LG