Linkuri accesibilitate

„Un drum lung și greu pînă Rusia va fi o țară democratică”


Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski declară în New York Times că anti-autoritarismul său a fost acceptat de Boris Yeltsin dar este inacceptabil pentru regimul premierului Putin.

Mihail Hordorkovski, cel care a fost cindva cel mai bogat om al Rusiei, aflat acum pentru inca 6 ani dupa gratii, a acordat un interviu publicatiei New York Times. Fostul miliardar spune ca nici nu si-ar fi putut imagina ca va fi eliberat de regimul Putin, dupa acest al doilea proces incheiat de curind cu o noua condamnare. Dar indiferent de locul in care se afla sau se va afla, Mihail Hodorkovski spune ca va ramine un militant civic, dar ca a renuntat definitiv la afaceri.

„Cred ca Rusia va fi o tara democratica, eliberata de oficialii corupti, ca vor exista si in Rusia tribunale independente, un parlament reiesit in urma unor alegeri corecte. Ca serviciile de forta vor servi cetatenul si nu o birocratie corupta. Dar drumul e lung si greu. Verdictul in cazul meu ne arata unde ne aflam”.

Intrebat daca isi doreste putere politica in Rusia si daca aceasta ar fi cauza pentru care a fost arestat, Mihail Hodorkovski a declarat ca s-a opus mereu tendintelor autoritariste si ca acest lucru a fost acceptat de Boris Yeltin, dar pare inacceptabil pentru regimul premierului Putin. „Putin ma considera cu siguranta un oponent al lui. Si asa si sunt. Dar un tribunal care depinde de putere nu se deosebeste de un club de banditi. Amindoua sunt de neacceptat intr-o societate civilizata, spune fostul om de afaceri aflat acum in inchisoare.

Pentru el raspunzator pentru aceasta situatie este si presedintele Dmitri Medvedev, care l-a dezamagit pentru ca nu a reusit sa isi duca la indeplinirea promisiunea facuta si anume ca Rusia sa fie o tara unde legea domneste. „Ii inteleg pozitia si de aceea il critic rareori, dar avem dreptul sa asteptam actiuni din partea sa. Putem sa avem incredere in el, se intreaba retoric Mihail Hodorkovski in New York Times. In dorintele lui, nu, dar in promisiunile lui, da. „Si e nevoie sa facem o distinctie clara intre cele doua”, mai precizeaza Hodorkovski.

Fostul miliardar rus a mai fost intrebat si daca ar schimba ceva din tot ce a facut, daca ar putea da ceasul inapoi. „Pozitia mea civica ar fi inca si mai activa si mai deschisa. Si ar fi trebuit sa fiu capabil sa apar mai bine interesele investitorilor Yukos. Nu mi-am putut imagina niciodata ca aceasta companie va putea fi distrusa complet si facuta bucatele. Am putut crede ca eu voi fi inlaturat, dar nu ca intreaga companie va fi distrusa”.

Ar fi asteptat mai mult sprijin din partea Occidentului ?, a mai fost intrebat Mihail Hodorkovski. In Rusia, spune el, opinia publica occidentala conteaza foarte mult. Autoritatile isi legitimeaza deseori actiunile referindu-se la cum sunt privite din Occident. „Salut faptul ca multi oameni respectabili din Rusia si din Occident au lasat la o parte iluziile si au spus clar ca e vorba de acte salbatice si barbare. Rusia este un stat suveran, dar a arata respect pentru oficialii ei corupti, este amoral.”, raspunde Mihail Hodorkovski. Fostul miliardar se asteapta ca Occidentul sa inteleaga cit de cruciala este pentru politica interna a Rusiei, recunoasterea internationala a legitimitatii actualei puteri si ca perspectivele democratice ale Rusiei nu trebuie sacrificate pentru interesele de moment.
XS
SM
MD
LG