Linkuri accesibilitate

Val de crime violente la Tiraspol


Colegiul Avocaților
Colegiul Avocaților

„Mergi pe stradă și ți-e frică - „Atenție în zilele de miercuri şi vineri, între orele 14 şi 18”

În ultimele luni, în regiunea transnistreană a crescut numărul crimelor violente – jafuri, atacuri banditeşti şi omoruri. Autorităţile şi populaţia par să fie tot mai îngrijorate, pentru că, pe de o parte, organele miliţiei, care în general nu se bucură de o imagine prea bună în societate, duc lipsă serioasă de cadre, iar pe de altă parte, închisorile transnistrene şi aşa sunt supra-aglomerate, ceea ce forţează autorităţile să amnistieze şi să elibereze din închisori, în fiecare an, tot mai mulţi deţinuţi.

După sărbători, în stânga Nistrului valul criminalităţii şi-a atins apogeul. Cele mai multe jafuri şi omoruri au avut loc se pare în primele 10 zile ale anului. În plus, au fost găsite cadavrele a două femei, care au fost ucise cu o deosebită cruzime. Fragmentele corpului uneia dintre ele au fost găsite la balconul unui bloc de locuit din Tiraspol. De săvârşirea crimei este suspectat fiul ei, care e consumator de droguri. Fragmentele celeilalte victime au fost găsite într-o livadă de meri de la marginea Tiraspolului. Jertfa unei alte crime oribile comise de curând este şi o fetiţă de 11 ani, care a mers să cumpere pâine şi a fost găsită după trei zile în cimitirul din Tiraspol, cu urme de viol şi craniul fracturat. Într-o fântână din Pervomaisk a fost găsit şi cadavrul unui bărbat cu urme de moarte violentă.

Procurorul Transnistriei Anatoli Gureţki, remarcând că o parte a celor mai grave crime s-a produs în Tiraspol, a spus că „organele de drept întreprind toate măsurile necesare pentru descoperirea acestor crime”. Câteva din ele au fost descoperite, iar celelalte sunt investigate în regim operativ, a spus procutorul fără să facă şi alte precizări.

Într-un raport privind situaţia din anul 2010, şeful direcţiei de interne din Tiraspol, Iuri Ursul a spus că cele mai periculoase zile în stânga Nistrului sunt miercuri şi vineri, între ora 14 şi 18.

Am încercat să aflăm dacă locuitorii regiunii transnistrene cred statisticilor oficiale privind descoperirea crimelor şi dacă se simt în siguranţă în casele lor şi în stradă?

„Fără miliţie nu ne descurcăm. La ei vom apela, oricum. Dar am auzit că parcă-i mai bine şi putem să mergem pe stradă. Când e întuneric – ne e frică, fugim, ne grăbim”.

„Cred că organele de drept îşi dau străduinţa. Peste tot există succese şi neajunsuri. De aceea, ar trebui să le mulţumim şi lor”.

„Nu cred nici miliţiei, nici nimănui. Pentru că e coruptă ca şi toţi ceilalţi. Acum mergi pe stradă şi ţi-e frică – ori că-ţi fură geanta, ori că-şi dau pur şi simplu cu ceva în cap, sau că te vor înjura de nu mai ştii cine eşti. Mai bine mergi şi taci şi gata”.

Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.
XS
SM
MD
LG