Linkuri accesibilitate

„Occidentul n-ar trebui să uite că Ucraina este o democraţie tânără”


Cartea de identitate cehă a fostului ministru Bogdan Danylyshyn
Cartea de identitate cehă a fostului ministru Bogdan Danylyshyn

Bohdan Danylyshyn: „Voi face tot posibilul să contribui la deschiderea Ucrainei faţă de lume”.


Fostul ministru al economiei din guvernul Iuliei Tymoshenko a primit luna aceasta azil politic în Cehia, în pofida cererii de extrădare trimise de ucrainieni.

Bohdan Danylysyn este acuzat la el acasă de deturnare de fonduri în cursul modernizării aeroportului internaţional de la Kiev. Dar într-un interviu acordat corespondentului Europei Libere, Gregory Feifer, fostul ministru al economiei a spus că învinuirile sunt false şi că este ţinta răzbunărilor politice ale preşedintelui Viktor Yanukovich.

Danylyshyn a spus Europei Libere că a criticat noile autorităţi de la Kiev, scriind de pildă într-un articol de ziar despre credite de 67 de milioane de dolari luate de la ruşi pentru acoperirea găurilor din buget. „Aşa ceva n-are cum să placă autorităţilor”, a spus Danylyshyn, adăugând că noul guvern de la Kiev a luat toate măsurile ca să-i împiedice pe membrii opoziţiei să se exprime liber în presă.

Întrebat ce părere are despre cei care spun în Occident că între Tymoshenko şi Yanukovich nu sunt mari diferenţe, Danylyshyn a răspuns că asemenea judecăţi sunt greşite. „Tymoshenko vede Ucraina ca pe o ţară europeană care trebuie să se integreze în sistemul european de securitate şi de valori”, a spus fostul ministru, amintind că el şi fostul premier au făcut mari eforturi pentru intrarea Ucrainei în Organizaţia Mondială a Comerţului în 2008 şi că au pregătit acordul de liber-schimb cu UE, care este acum pe cale să se finalizeze.

Bohdan Danylyshyn recunoaşte că situaţia din Ucraina dinaintea alegerii lui Yanukovich, când Yuschenko şi Tymoshenko se certau, a fost „supărătoare”. În opinia fostului ministru, opoziţia din vremea „Revoluţiei oranj” s-a dezbinat curând după accesul la putere, în vreme ce tabăra lui Yanukovich a rămas mereu unită. „O ocazie pierdută”, constată, cu tristeţe, Danylyshyn.

Fostul ministru al economiei spune că Ucraina nu trebuie lăsată de izbelişte şi nu trebuie să devină o societate închisă. „Occidentul n-ar trebui să uite că Ucraina este o democraţie tânără cu modele proprii de dezvoltare şi nu trebuie să permită întoarcerea ei în situaţia altor foste republici sovietice nedemocratice. Ţările occidentale trebuie să se facă auzite, însă nu neapărat prin sancţiuni, ci prin alte forme de influenţă”, insistă Bohdan Danylyshyn.

În privinţa planurilor sale personale, proaspătul azilant politic în Cehia spune că n-o să facă nimic „împotriva Ucrainei”, ci dimpotrivă va încerca s-o ajute să se integreze în sistemele politice şi economice globale. Prin asta Bohdan Danylyshyn înţelege crearea de companii mixte şi promovarea posibilităţilor de investiţii în Ucraina. „Voi face tot posibilul să contribui la deschiderea Ucrainei faţă de lume, chiar şi sub actualul regim, voi încerca să arăt societăţilor occidentale ce se întâmplă în Ucraina. Dacă occidentul nu înţelege, conchide Bohdan Danylyshyn, nu va putea opri închiderea în sine a Ucrainei”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG