Linkuri accesibilitate

Șeful misiunii FMI prezent la discuția cu patronatele și sindicatele


Jeffrey Franks: România este un pacient stabilizat care nu dă însă semne vitale.


Seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks a descris astazi Romania ca pe un mineralier care in urma cu doi ani era rasturnat, care intre timp a ruginit, dar care in viitor ar putea sa se transforme intr-o salupa foarte mica si ultraperformanta ca viteza. Aceasta imagine proiectata de-a dreptul de reprezentantul FMI la discutia cu patronatele si sindicatele i-a incintat pe primii si deprimat pe ceilalti.

Seful misiunii FMI pentru Romania este dezamagit ca nu se inregistreaza deocamdata cresteri economice si recunoaste ca reformele ar fi putut merge mai repede, dar considera ca lucrurile oricum merg spre bine intrucit au fost facute ajustari importante si s-au pus in practica politici corecte.

O misiune comuna a Fondului Monetar International si Comisiei Europene evalueaza in capitala Romaniei indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul semestru al anului trecut si incepe negocierile pentru un nou acord de tip preventiv.

Bogdan Hosu, seful celei mai mari confederatii sindicale autohtone, Cartel Alfa, a explicat dupa discutiile cu reprezentantii Fondului ca FMI nu a cerut guvernului nici modificarea Codului Muncii, nici scaderea taxei unice, ci doar o dezvoltare a economiei. Pe de alta parte oficialii romani incearca sa gaseasca solutiile pentru a incuraja mediul de afaceri, mai cu seama ca mai mult de 70 la suta din Produsul Intern Brut provine din mediul privat.

De aceea guvernul ar vrea sa modifice Codul muncii in asa fel incit sa nu mai defavorizeze marile companii, dar exista si analiza prin care liderii romani demonstreaza ca scaderea taxei unice de impozitare de la 16 la 10 la suta ar aduce noi investitii, noi locuri de munca, dar si un plus la visteria tarii.

Sindicatele incearca sa pastreze situatia actuala si chiar sa imbunatateasca daca se poate conditiile in care, de pilda, pot avea loc concedieri individuale sau colective.

Fondul Monetar International pare gata sa incurajeze orice solutie care aduce bani la bugetul de stat, in conditiile in care chiar azi Jeffrey Franks spunea ca Romania este un pacient stabilizat care nu are insa semne vitale. Reprezentantul FMI asteapta, asadar, semne cit de mici de crestere economica.
XS
SM
MD
LG