Linkuri accesibilitate

Creștere în medie cu 12,2% a tarifelor la gaze naturale


Victor Parlicov (ANRE)
Victor Parlicov (ANRE)

Decizia ANRE-ului a nemulţumit furnizorul de gaze, Moldovagaz anunțînd că o va ataca în instanță.


La o nouă şedinţă gălăgioasă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi tarifele majorate la gaze. Creşterea tarifelor, mai mică decât a cerut Moldovagaz, dar mai mare decât cât oferise agenţia la început, este în medie de 12,2 la sută. Dar consumatorii casnici vor plăti un tarif mai mare decât cel mediu.

De la 1 februarie, cei care consumă lunar pînă la 30 de m3 de gaze vor plăti 4777 lei pentru mia de m3 sau cu 16 la sută mai mult decît au plătit pînă acum. Pentru consumatorii mai risipitori tariful s-a majorat cu 13,4% (5146 lei pentru mia de m3), iar agenţii economici vor suporta o creştere şi mai mică – între 5 şi 10%, aşa încît tariful mediu aprobat azi e mai mare cu 12,2% . Altfel spus, prin noile tarife ANRE încearcă să niveleze diferenţele între tipurile de consumatori, ca să nu existe favoriţi.

După disputa cu Moldovagaz pe marginea metodologiei calculării pierderilor tehnologice, ANRE a acceptat în cele din urmă să taie coada pisicii în cîteva reprize, adică nu s-a condus strictamente de propria metodologie, dar nici nu mai acceptă plafonul maxim de pierderi pe care le revendică Moldovagaz.

Săptămîna trecută ANRE propunea o majorare mai mică, cu 10,8, pe care furnizorul de gaz Moldovagaz a contestat-o vehement, pe motiv că regulatorul acceptase să includă în tarif o parte insignifiantă, la părerea Moldovagaz, din pierderile reale în reţea. ANRE a hotărît să revadă tariful cu condiţia ca Moldovagaz să prezinte agenţiei un plan argumentat cum poate să-şi reducă treptat pierderile, reieşind din calcule potrivite cu metodologia aprobată de curînd.

Moldovagaz a venit la şedinţa de azi însă cu o încheiere judecătorească datată cu 26 ianuarie care suspendă noua metodologie. Alexandr Gusev, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Moldovagaz, a cerut să fie aprobat un tarif după metoda veche, pînă se lămureşte pe cale judiciară aplicabilitatea metodologiei noi.

ANRE a neglijat însă revendicarea lui Gusev pe motiv că nu a fost sesizat în mod regulamentar de instanţa ce i-ar fi dat dreptate companiei Moldovagaz. Directorul ANRE Victor Parlicov: „Noi la judecată nu am fost citaţi, noi în judecată nu am fost chemaţi. Nouă hotărîrea judecăţii nu ni s-a înmînat. Nu ni s-a înmînat nici partea motivaţională. Noi nimic de genul ăsta nu avem la mînă. Eu cred că noi, dacă mai tărăgănăm cu adoptarea deciziei de punere în vigoare a tarifelor, riscăm să intrăm în vară. Pentru că vor fi şi alte judecăţi”.

Decizia ANRE-ului a nemulţumit furnizorul de gaze, Alexandr Gusev declarînd la finalul şedinţei că o va ataca fără tăgadă în instanţă: „Nu e clar din ce cauză nu se îndeplineşte încheierea judecătorească şi e un precedent destul de periculos”.

ANRE a aprobat azi tarife noi şi la energia electrică şi cea termică produsă de CET-uri, majorări care se vor reflecta cît de curînd în preţul plătit de consumator pentru căldura din calorifere, spune directorul SA Termocom Mihai Cernei: „Astăzi am auzit tarifele care sînt la CET 1 şi CET 2. Se schimbă şi la Termocom, nici vorbă nu poate să fie”.

Termocom urmează să prezinte mîine agenţiei cererea sa. În ce priveşte însă energia electrică, directorul ANRE spune că deocamdată nu ar exista temei pentru modificarea tarifului: „După calculele noastre prealabile nu există devieri financiare în proporţii de peste 3% la nivel de RED-uri. Deci temei pentru a revizui tarifele la energia electrică la moment nu sînt. Eu cred că într-adevăr să aşteptăm luna martie, cînd se va semna noul contract, şi vom vedea ce preţuri vor fi în contractul ăsta şi după asta vom discuta ”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG