Linkuri accesibilitate

Abuzuri la Ministerul sănătății (Adevărul.md)


Victor Chirilă: „diferite grupuri de interese percep procesul de reforme ca pe un pericol ce le-ar submina influenţa“ (Adevărul).


Cotidianul „Adevărul” revine astăzi la auditul Curţii de Conturi care a descoperit la Ministerul Sănătăţii presupuse abuzuri la procurarea utilajelor medicale în anii 2007-2009. Este citată directoarea Departamentului audit al curţii, care spune ar fi fost achiziţionate 35 de aparate medicale cu un adaos comercial de până la 90 la sută din costul aparatelor, iar statul ar fi fost prejudiciat cu 20 milioane de lei. Doi foşti miniştri ai Sănătăţii, unul care a comandat aparatele, altul care le-a recepţionat, îşi declină responsabilitate, se mai spune în articol.

Publicaţia încearcă să identifice cele mai dificile capitole din Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Acestea sunt, potrivit ziarului, reformarea Ministerului de Interne şi a sistemului judiciar. Iar comentatorul Victor Chirilă, directorul Asociaţiei de Politică Externă explică unul dintre motive: „Avem de a face cu diferite grupuri de interese care percep procesul de reforme ca pe un pericol ce ar submina influenţa lor asupra acestor instituţii“.

„Premierul Filat a invitat-o pe Angela Merkel în Moldova”, titrează „Komsomolskaia Pravda”, cu referire la comunicatul guvernamental despre o convorbire telefonică dintre cei doi. Ziarul evidenţiază de asemenea disponibilitatea Germaniei de a acorda în continuare ajutor Moldovei în reglementarea conflictului transnistrean.

Moldavskie Vedomosti”, într-un articol întitulat „Tactica şi strategia războiului cu preţurile” menţionează: „Unul dintre primii paşi ai noului guvern al Moldovei a fost adoptarea unor măsuri de reglementare a preţurilor de către stat. Controlul de stat şi liberalismul, împărtăşit de alianţa de la guvernare, sunt noţiunii ce se contrazic. Tocmai din acest motiv, abordarea guvernului a acestei teme aminteşte de acţiunile în condiţii de avarie pe o corabie care a început să ia apă.

Un comentariu publicat în prima pagină a ziarului „Nezavisimaia Moldova” este întitulat: „Cu cât mai aproape este Europa, cu atât viaţa este mai proastă?”. „…Cui sunt destinate poveştile despre liberalizarea regimului de vize către 2012?”, se întreabă între altele autorul.

Într-un editorial publicat în „Timpul” jurnalista Sorina Ştefârţă menţionează că liderul comunist începe să plictisească presa. Jurnalista se referă la un talk show televizat cu prezenţa lui Vladimir Voronin. Menţionând că liderul comunist preferă să se facă că a uitat despre ce a fost întrebat în loc să răspundă la întrebări incomode, Ştefârţă conchide „Sper totuşi că acesta este ultimul preşedinte „uituc” pe care l-am avut.
XS
SM
MD
LG