Linkuri accesibilitate

Se mişcă PARCĂ ceva


După perioada apatiei temeinice şi a dezmăţului generalizat, am ajuns tîrîş-grăpiş în epoca coagulării speranţelor.


A fost o vreme, în anii 90 şi în primii ani ai noului mileniu, cînd mi se părea că mocirla tranziţiei e veşnică, cînd credeam că totul a încremenit, că disfuncţiile societăţii sînt invincibile. Astăzi nu ne-am îndepărtat prea tare de vremea aceea. Aveam de-a face cu acelaşi mediu sufocant, cu aceleaşi deprinderi şi metehne. Atîta doar că PARCĂ cîte ceva se mai mişcă, PARCĂ apar ici-colo nişte oaze ale speranţei.

Iată, bunăoară, cine mai credea că porţiunea de drum dintre străzile Titulescu şi Cetatea Chiliei, care fusese asfaltată de mîntuială în octombrie, înainte de alegeri, şi care redevenise rapid ciuruită, va mai fi refăcută? Păi, nimeni nu credea. Şi totuşi miracolul s-a produs. Ieri dimineaţa au reapărut acolo nişte lucrători harnici. Fireşte, nu e sigur că acum porţiunea va fi asfaltată bine. Şi înclin chiar să cred că, pe timp de iarnă, se va lucra şi acum de mîntuială. Dar... PARCĂ se mişcă ceva.

Sau să luăm, de pildă, lupta cu corupţia. Păi, cine îşi mai imagina, stimaţi ascultători, în anii 90 o campanie anticorupţie cum e cea din zilele astea? Acum printre cei bănuiţi de corupţie se numără ditamai primari şi membri ai CCA, iar primarul Dorin Chirtoacă a lansat un apel de-a dreptul revoluţionar: „Nu daţi şi nu luaţi mită!” Fireşte, nu e sigur nici acum că cei cu adevărat vinovaţi vor fi pedepsiţi după buchia legii, şi nici nu se ştie dacă hidra corupţiei va fi intimidată prea tare. Dar... PARCĂ se mişcă ceva.

Aşadar, după perioada apatiei temeinice şi a dezmăţului generalizat, am ajuns tîrîş-grăpiş în epoca coagulării speranţelor. Traversăm acum perioada în care PARCĂ se realizează cîte ceva. Se fac nişte case pentru sinistraţi, se găsesc nişte bani pentru sistemul informatic al asistenţei sociale. Deseori ceea ce se face e o ordinară cacealma. Dar uneori se mai face şi cîte ceva temeinic.

Mă gîndesc că e bine şi aşa. Am ieşit niţel din deşertul anilor 90. Şi poate peste vreo 20 de ani se va face totul cu seriozitate, fără mişmaşuri, favoritisme şi cinism. Deocamdată însă ne mulţumim cu faptul că ceva-ceva PARCĂ s-a urnit din loc.
XS
SM
MD
LG