Linkuri accesibilitate

Starea Uniunii: Barack Obama - un mesaj în favoarea armoniei bipartizane


Președintele Barack Obama prezentîndu-și mesajul despre Starea Uniunii
Președintele Barack Obama prezentîndu-și mesajul despre Starea Uniunii

Tema principală a discursului a fost economia, în special crearea de noi locuri de muncă.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a rostit discursul despre starea uniunii. Care au fost principalele elemente si care este efectul lor ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Barack Obama a vorbit despre generatia Sputnik care, in anii ʼ60, a ridicat America in materie de inovatie tehnologica deasupra Uniunii Sovietice si s-a materializat cu primul pas al unui om pe Luna. In alocutiunea sa, presedintele Obama a trasat directiile pentru ca o noua astfel de generatie sa isi gaseasca locul in istorie: progrese in educatie, o mai buna infrastructura, o fiscalitate, care sa incurajeze libera initiativa; un sistem care sa reduca cheltuieli excesive, pentru ca datoria americana sa ajunga la nivele rezonabile.

Toate ideile exprimate de presedinte in fata membrilor Congresului, care - in semn de respect pentru colega lor din Colorado, Gabrielle Giffords ce isi revine dupa ce a fost victima unui atentat in localitatea Tucson - au stat unul linga celalalt, indiferent de apartenenta politica. Democrati si republicani au ascultat si in general apludat discursul presedintelui, care a facut apel la cooperare bipartizana in spiritul reformelor propuse.

Tema principala a discursului a fost economia, in special crearea de noi locuri de munca. Barack Obama s-a referit - mai pe scurt decit predecesori ai sai - la politica externa. El a spus ca America paraseste Irakul cu capul sus: „Angajamentul Americii a fost mentinut. Razboiul din Irak se incheie”. Presedintele a vorbit si despre pericolul terorist care se mentine. Efortul american continua cu convingerea „ca musulmanii americani sint parte a familiei americane”.

Cu referire la Afganistan, seful executivului a spus ca obiectivul este de a impiedica talibanii sa preia controlul asupra tarii. El a aratat ca in iulie, fortele americane vor incepe retragerea din Afganistan. Obama s-a referit la succesele obtinute impotriva miscarii Al Qaida in Pakistan.

Presedintele a elogiat Congresul pentru aprobarea Tratatului START, ceea ce reduce pericolul nuclear. Barack Obama a elogiat afirmarea spiritului militant pentru cauza liberatii in sudul Sudanului si in Tunisia.

El a spus ca starea uniunii americane este buna. Dar cu totii stim ca obiectivele conturate de presedinte vor fi dificil de atins, in urmatorii doi ani, pentru ca politicienii nu se vor pune de acord cu usurinta. In aceasta stare insa – discursul a fost o demonstratie de armonie bipartizana si din acest punct de vedere va ramine bine asezat in istorie.
XS
SM
MD
LG