Linkuri accesibilitate

Percepţia preţului de către cumpărător are o deosebită importanţă


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Preţul unui produs este mult influenţat de costul agenţilor energetici”










Iurie Gotişan: „Formarea costului sau preţului unui anumit produs este destul de complexă şi asta depinde de mai mulţi factori. Totuşi, stabilirea preţului unui produs sau serviciu, în cea mai mare parte, este ghidată de costul de producţie, care, de regulă, reprezintă totalitatea cheltuielilor, pe care le efectuează agentul economic sau compania, să zicem, pentru producerea unui produs. Costul de producţie cuprinde, de fapt, toate costurile directe, sau cheltuielile variabile. Şi aici ar intra, spre exemplu, cheltuielile legate de materiile prime, combustibil, şi energie pentru producţie, transport, salarii, etc. Şi costurile indirecte, numite şi cheltuieli fixe, întrucât într-un interval de modificare a unei cantităţi produse acestea rămân, până la urmă, neschimbate. Şi aici aş aminti cheltuielile legate de amortizarea capitalului fix, energia pentru iluminat, combustibilul pentru încălzit, cheltuielile legate de chirie, etc.”

Europa Liberă: În Moldova preţul la foarte multe produse se ridică ori de câte ori creşte tariful la gaze naturale, sau la combustibil. Cât de mare este ponderea resurselor energetice în preţul final al produselor?

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că preţul unui produs este mult influenţat de costul agenţilor energetici, sau preţul la combustibil. Mai ales în Republica Moldova. La noi există multe întreprinderi de prelucrare, să zicem, din industria agro-alimentară, cum ar fi, să zicem, cele de producere a zahărului, care în procesul de producţie a acestuia utilizează gazele naturale. Sau întreprinderile de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor. Bineînţeles că un ciclu de producţie la asemenea întreprinderi nu este pe întreg anul, însă atunci când acesta începe, ele funcţionează la capacitate maximă. Astfel, consumul de agenţi energetici, în particular de gaze naturale, este pe turaţie maximă.

Ponderea costurilor legate de agenţii energetici în produsul final variază de la un produs la altul. Însă dacă ar fi să luăm o valoare medie, cel puţin pentru produsul întreprinderilor specificate mai sus, adică de primă necesitate, atunci aceasta ar varia între 15 şi 20 la sută.”

Europa Liberă: Haideţi să luăm un produs foarte concret, un produs de bază – preţul pîinii.

Iurie Gotişan: „Din câte se ştie, majoritatea brutăriilor din Moldova, de fapt, cam toate, inclusiv şi acel combinat de panificaţie, care ar deţine o formă de monopol pe piaţă, în procesul de producţie la categoria combustibil – toate utilizează gaze naturale. Însă pîinea este un produs mai mult sau mai puţin subvenţionat de stat, astfel că adausul comercial la preţul final al acesteiea practic este nul. Dar această situaţie se răsfrânge mai mult asupra întreprinderilor de stat, nu însă şi asupra producătorilor privaţi. Dacă vă aduceţi aminte, acum două săptămâni o fabrică de pîine din nordul ţării a majorat preţul pîinii, însă după intervenţia ministerului de ramură la două zile aceasta a revenit la preţul vechi.”

Europa Liberă: Şi care ar fi situaţia la produsele nesubvenţionate de stat? Cum ar fi, să zicem, laptele, care este şi el un produs de bază.

Iurie Gotişan: „Sigur, într-o situaţie diferită sunt producţătorii de lapte, spre exemplu, pentru care statul nu acordă asemenea subvenţii. Însă deseori se observă prezenţa statului în stabilirea preţului final la acest produs din simplul motiv, că acesta nu variază mult de la un magazin la altul. Unde mai pui, că cel care este afectat cel mai mult este fermierul de la sat, care în majoritatea cazurilor îşi vinde laptele intermediarilor pe un preţ, până la urmă, derizoriu.”

Europa Liberă: Şi atunci cât ar trebui să constituie profitul la un produs sau altul, ca să fie mulţumiţi şi producătorul, şi cumpărătorul?

Iurie Gotişan: „Vedeţi, libertatea celui, care stabileşte preţurile este limitată de acei factori numiţi mai sus. Iar consumatorul este singurul în măsură să aprecieze, dacă preţul produsului este corect prin raportarea lui la valoarea de întrebuinţare a produsului. Bineînţeles că fiecare producător sau agent economic este în măsură să-şi stabileasă preţul unui produs în dependenţă de costurile irosite pentru producţia produsului cutare, însă asta ar trebui să se facă în limitele rezonabile. Or, atunci când se depăşesc intenţionat acele limite, deseori stabilite şi prin lege, cred eu, statul are dreptul să intervină. Deaceea, percepţia preţului de către cumpărător are o deosebită importanţă pentru specialiştii în domeniul marketingului, care până la urmă stabilesc preţurile produselor în cadrul firmei, companiei, conform unei startegii adoptate din timp. Producătorul poate fi taxat nu numai de către autorităţi, dar şi de către simplii cetăţeni, fiindcă în cele din urmă, după mine, consumatorul, el este cel care decide dacă preţul este corect.”
XS
SM
MD
LG