Linkuri accesibilitate

Regim fără vize cu UE în umătorii 2 ani?


Jeff Lovitt: Îndoieli din cauza problemelor generate după liberalizare de către țările din Balcanii de Vest.










Comisarul Uniunii Europene pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom s-a ferit ieri să spuna o data fermă la care moldovenii ar putea calatori fara vize in spatiul Uniunii Europene după ce a înminat planul de acţiuni pentru ridicarea vizelor premierului Vlad Filat. Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă, cel care va fi răspunzător să îndeplinească tot ce scrie în acest plan, a declarat postului nostru de radio că acest vis s-ar putea intimpla la sfîrşitul anului viitor, cind moldovenii ar putea sa nu mai stea cu zilele la coadă pe la diferite ambasade ca sa işi vadă rudele care muncesc în străinătate. Astazi un grup de experţi a continuat discuţia.

La o zi de la primirea planului de acţiuni pentru obţinerea călătoriilor fără vize în spaţiul Schengen, Republica Moldova a fost gazda unei conferinţe internaţionale ce a căutat modalităţi pentru întărirea sistemelor judiciare şi poliţieneşti din ţările Parteneriatului Estic, adică ţări care aspiră la un regim fără vize cu UE.

Jeff Lovitt
„Aş fi surprins dacă Republica Moldova ar obţine, precum îşi doreşte, în următorii doi ani un regim fără vize cu UE”, spune unul dintre participanţii la conferinţă, Jeff Lovitt, directorul Asociaţiei europene de politici pentru o societate deschisă.

De ce aceste îndoieli din moment ce unele ţări, precum sunt cele din Balcanii de Vest, au reuşit-o în termene şi mai restrânse? Nu pentru că guvernul n-ar avea viteza necesară de a se reforma, explică expertul european, ci tocmai din cauza problemelor pe care le-au generat acestea uniunii după liberalizare.

Nicolas Whyte
Diplomatul european Nicolas Whyte, care a urmărit îndeaproape calea ţărilor balcanice spre regimul fără vize cu UE, este mai puţin sceptic şi spune că Moldova ar putea fi avantajată oarecum de faptul că migranţii săi nu pleacă în statele unde au existat aceste probleme.

„Şase ani în urmă, când doar se propunea liberalizarea regimului de vize cu statele din Balcanii de Vest, nimeni nu se aştepta ca acest lucru să se întâmple atât de curând. Moldova ar putea fi un alt caz de succes în acest sens”, crede expertul european.

Este Transnistria pe măsură să încetinească procesul de ridicare a vizelor pentru moldoveni? Ambii experţi cred că e puţin probabil, pentru că la nivel european există suficiente mecanisme de gestionare a fluxurilor migraţioniste în astfel de situaţii.

„Dimpotrivă, experienţa EUBAM demonstrează că în acest subiect Republica Moldova a făcut chiar mai multe progrese decât în alte domenii”, crede Jeff Lovitt de la Asociaţia europeană de politici pentru o societate deschisă.

De ce totuşi Uniunea Europeană nu a oferit Moldovei o foaie de parcurs, document ce presupune acordarea în mod automat a călătoriilor fără vize după epuizarea sarcinilor înscrise în el?

Jeff Lovitt are următoarea explicaţie: „E mai degrabă o diferenţă de nuanţe, însă o diferenţă care denotă că în cazul Moldovei nu se pune problema integrării ca în cazul ţarilor balcanice.”

Pe Nicolas Whyte l-am întrebat dacă împărtăţeşte îngrijorarea multora legată de costurile mari ale reformelor necesare pentru ridicarea vizelor, costuri care, la fel, ar putea încetini viteza cu care se mişcă Moldova spre acest obiectiv.

„Nu cred că este un impiediment serios. Nu uitaţi că ţărilor donatoare le place să ofere asistenţă anume pentru astfel de reforme,” a conchis expertul de la Bruxelles, Nicolas Whyte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG