Linkuri accesibilitate

Un fost consilier prezidențial împiedicat să candideze la primăria orașului Chicago


Congresmanul Rahm Emanuel
Congresmanul Rahm Emanuel

Votul din tribunalul de apel a fost de 2-1 pentru excluderea lui Rahm Emanuel, de la scrutinul care urmează să aibă loc la 22 februarie.


Fostul consilier prezidential american, Rahm Emanuel candideaza pentru postul de primar al metropolei Chicago. Doar ca un tribunal din localitate a decis ca nu are dreptul sa o faca. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Doar cu citeva zile in urma, Rahm Emanuel conducea detasat in sondaje si isi devansa contra-candidatii si in materie de fonduri electorale. Bill Clinton - fostul presedinte - si-a anuntat sprijinul pentru fostul sau consilier. Pozitia lui Emanuel era atit de puternica incit s-a intilnit si cu presedintele Chinei.

Dar de ieri incoace, lucrurile s-au complicat, dupa de un tribunal de apel din statul Illinois a decis sa-l elimine din cursa pentru ca nu indeplineste conditiile de rezidenta - in speta nu a locuit la Chicago in ultimul an, timp in care a fost la Washington, seful consilierilor lui Barack Obama.

Avocatii lui Emanuel au reactionat de indata cerind Tribunalului Suprem al statului sa intervina cit mai repede cu putinta. Numai ca timpul avut la dispozitie este extrem de scurt, Biroul Electoral al statului intentionind sa tipareasca buletinele de vot, in urmatoarele zile.

Candidatul si-a exprimat increderea in sansele sale, spunind ca populatia din Chicago are dreptul sa-si aleaga primarul pe care-l doreste. Votul din tribunalul de apel a fost de 2-1 pentru excluderea lui Rahm Emanuel, de la scrutinul care urmeaza sa aiba loc la 22 februarie. Cetatenii din Chicago pot vota in avans, conform legii, incepind cu data de 31 ianuarie.

Curtea Suprema poate analiza cazul doar in conditiile in care judecatorii sint de acord sa-l preia. Ceea ce ingreuneaza misiunea echipei lui Emanuel este ca cei trei judecatori care au decis luni au aplicat fara mensajemente litera legii, care stabileste ca un candidat trebuie sa fi locuit in oras cel putin un an, inainte de scrutin. In plus, de obicei, deliberarile din Tribunalul Suprem dureaza luni, ori acum judecatorii au la dispozitie doar citeva zile.

Avocatii lui Emanuel cred ca Tribunalul Suprem va audia cazul pentru ca decizia de luni nu a fost in unanimitate. Experti mai spun ca de obicei e foarte greu sa obtii ca Tribunalul Suprem sa puna in revers o decizie a unei curti inferioare. Argumentul lui Emanuel este ca atunci cind a parasit Chicago si si-a inchiriat casa a facut-o la cererea presedintelui tarii si ca intentiona sa revina la Chicago, ceea ce a si facut in octombrie, cind a demisionat de la Casa Alba.
XS
SM
MD
LG