Linkuri accesibilitate

Contra unei abordări hazardate a alegerii președintelui


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: Toţi înţeleg că nu poate avea loc o istorie de succes în parteneriat cu Uniunea Europeană într-o ţară cu instabilitate politică

Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor vrea să revină la guvernare în orice formulă, înţelegând că este singura şansă să se păstreze ca entitate politică, fiindcă nu a reuşit să se reformeze. Iar plecarea din politică a lui Vladimir Voronin, fără reformarea partidului, ar însemna colapsul acestui partid.”

Europa Liberă: Deci, ceea ce propun ei - controlul asupra Comisiei Electorale Centrale sau a Curţii de Conturi sunt cumva „poveşti de adormit copii”?

Igor Boţan: „Nu, dimpotrivă. Dacă Partidul Comuniştilor s-ar limita doar la preluarea controlului asupra Comisiei Electorale Centrale, a Curţii de Conturi, a altor instituţii de control ar fi totul ok. Fiindcă aceste lucruri au fost prevăzute în 2005, după lansarea aşa-zisului parteneriat politic pentru integrarea europeană. Deci s-ar reveni la o albie normală.”

Europa Liberă: Adică, sunt nişte costuri, pe care Alianţa ar fi justificat să le plătească.

Igor Boţan: „Eu cred că şi societatea ar trebui să susţină o astfel de abordare.”

Europa Liberă: Se vor ţine oare de cuvânt comuniştii, după ce vor obţine ce vor?

Igor Boţan: „Dacă vor da promisiuni în public, atunci cred că se vor ţine de cuvânt, fiindcă aceasta contează foarte mult în ochii alegătorilor, care-i pot pedepsi.”

Europa Liberă: Cum se gândesc să iasă din impas celelalte partide parlamentare?

Igor Boţan: „Celelalte partide parlamentare nu au nici o strategie în vederea alegerii şefului statului, deşi acordul semnat între cele trei componete ale Alianţei pentru Integrare Europeană prevede în mod expres că vor căuta de comun acord o soluţie. Deocamdată vedem că Partidul Liberal vrea cât mai repede, liderul acestei formaţiuni, Mihai Ghimpu, să preia funcţia de preşedinte de Parlament. Pe de altă parte, Partidul Liberal-Democrat a transmis un mesaj la fel de clar, care se rezumă la faptul, că Partidul Democrat, cel ce urmează să înainteze candidatura comună a Alianţei pentru Integrare Europeană trebuie să caute de unul singur modalităţi, care ar duce la izbândă.”

Europa Liberă: Făcându-se aluzie la Plahotniuc?

Igor Boţan: „Făcându-se aluzile la întreg Partidul Democrat. Democraţii deocamdată sunt în perioada tatonării, astfel încât odată declanşată procedura, aceasta să fie una de succes.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, domnule Boţan, aţi acreditat într-un articol ideea că poate fi folosită imperfecţiunea legii ca armă împotriva boicotării alegerii şefului statului de către comunişti.

Igor Boţan: „Există două abordări. Una - cea hazardată, dacă putem spune aşa. Practic, toate cele trei componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană şi Partidul Comuniştilor pledează pentru aşa zisa abordare hazardată – hai să începem, apoi vom vedea. Şi există abordarea consecventă – nu revenim la lansarea procedurii alegerii şefului statului, până nu modificăm cu succes articolul 78 din Constituţie după formula propusă de Partidul Comuniştilor, întrucât formula propusă de Alianţa pentru Integrare Europeană a eşuat.”

Europa Liberă: Dar există presiunea timpului.

Igor Boţan: „Constituţia prevede în mod expres că alegerile trebuie să aibă loc în două luni, după ce Curtea Constituţională a constatat vacanţa funcţiei de şef al statului. Acest lucru s-a întâmplat în luna septembrie 2009. Peste două luni au avut loc alegerile prezidenţiale, care au eşuat. Deci, acum suntem într-un fel de vid, iar Parlamentul nu trebuie să abuzeze de acest vid. Trebuie doar să se folosească de această situaţie.”

Europa Liberă: Adică să nu pornească motorul maşinii, până nu e sigură că are unde să meargă.

Igor Boţan: „Exact, fiindcă dacă se vor consuma fără succes încă două tentative de alegere a şefului statului va fi inevitabilă dizolvarea Parlamentului. Toţi înţeleg că nu poate avea loc o istorie de succes în parteneriat cu Uniunea Europeană într-o ţară cu instabilitate politică, care se reproduce în fiecare an. De aceea cred că politicienii trebuie să înţeleagă că după alegerile care au avut loc la 28 noiembrie, trebuie găsită soluţia corectă, trebuie să se discute cu Partidul Comuniştilor, trebuie să fie implicată societatea civilă, Curtea Constituţională, Comisia de la Veneţia, fără grabă să găsim soluţia corectă, astfel încât procedura de alegere a şefului statului odată declanşată să se soldeze cu succes.”

Europa Liberă: Comuniştii, după cum apar cei mai mulţi dintre ei în faţa camerelor de luat vederi, încearcă să profite de situaţia asta şi să fie chiar copii răsfăţaţi. Până unde pot să întindă ei coarda?

Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor nu prea are câmp de manevră, fiindcă anul trecut au speculat problema uzurpării puterii de stat. S-a văzut că la alegerile anticipate, ei au pierdut şi mai mult din încredera alegătorilor. Deci, poporul parcă ar fi vrut această uzurpare. Cred că Partidul Comuniştilor înţelege că sunt pe un trend descendent, adică de la alegeri la alegeri pierd teren. Şi s-ar putea ca la alegerile anticipate să nu mai aibă nici pachetul de blocaj în Parlament. Dar riscurile sunt foarte mari şi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, fiindcă este puţin probabil, din punctul meu de vedere, ca Uniunea Europeană, Comisia Europeană, să susţină acest exerciţiu în regim non-stop de dizolvare a Parlamentului, de modificări de Constituţie, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Şi oricum, responsabil se face cel care e la putere.

Igor Boţan: „Cu certitudine, Alianţa pentru Integrare Europeană. Mai cu seamă că mai are încă o responsabilitate – explozia preţurilor în ajunul alegerilor locale.”
XS
SM
MD
LG