Linkuri accesibilitate

23.01 - Chișinău: Evoluții preelectorale la Comrat


Moldova - Comrat people, Aug2009
Moldova - Comrat people, Aug2009

Autorităţile de la Comrat nu vor mai insista ca referendumul să se desfăşoare concomitent cu alegerile parlamentare.


23 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Evoluții preelectorale la Comrat și Chișinău.

Dan Ionescu: Astăzi pe scena politică de la Chişinău s-au înregistrat mai multe mişcări preelectorale. Relatează Sergiu Praporşcic.

Adunarea populară a unităţii teritoriale administrative Găgăz-Yeri, întrunită astăzi în şedinţă, a renunţat la intenţia sa de a desfăşura un referendum în problema statutului autonomiei, concomitent cu alegerile anticipate pentru Legislativul de la Chişinău. Acum o săptămână liderii de la Comrat au anunţat, că vor insista ca la 25 februarie să se desfăşoare un referendum, la care locuitorii autonomiei să opteze între judeţ autonom şi republică autonomă, care ar urma să fie parte componentă a Republicii Moldova. Ei consideră, că actualul statut, care defineşte Găgăuz-Yeri drept unitate teritorial-administarativ autonomă este ambiguu şi necesită să fie modificat.

Adjunctul preşedintelui Adunării populare, Piotr Zlatov, ne-a comunicat că deputaţii au amânat examinarea chestiunii privind desfăşurarea referendumului la insistenţa başcanului Dumitru Croitor. Zlatov a precizat pentru Radio Europa Liberă, că membrii Adunării populare au convenit să revină la această problemă după scrutinul din 25 februarie, ceea ce înseamnă, că autorităţile de la Comrat nu vor mai insista ca referendumul să se desfăşoare concomitent cu alegerile parlamentare.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dumitru Nidelcu, a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele sovietului suprem al autoproclamatei republici nistrene, Grigori Maracuţa. Nu cunoaştem, care sunt rezultatele vizitei, efectuate de Nidelcu la Tiraspol. Preşedintele CEC intenţiona să obţină permisiunea liderilor separatişti ca în stânga Nistrului să fie create secţii de votare pentru alegerile din 25 februarie. În scrutinele anterioare locuitorii din regiunea transnistreană nu au putut vota la locul de trai din cauza interdicţiilor autoirtăţilor separatiste. Puţinii transnistreni, care au participat la vot au fost nevoiţi să se deplaseze pe malul drept al Nistrului.

Responsabilul de la CEC au anunţat astăzi că blocul electoral Alianţa „Braghiş”, cu premierul Dumitru Braghiş cap de listă, a depus luni seara cererea de înregistrare în calitate de concurent electoral. Blocul este format din mai multe formaţiuni extraparlamentare – Partidul Socialist, Partidul „Forţa Nouă”, Uniunea Muncii, Mişcarea profesioniştilor „Speranţa”, Uniunea Centristă şi Mişcarea social-politică „Furnica”. Comisia va examina în şedinţa de mîine cererea de înregistrare a acestui bloc electoral, precum şi cele depuse de Partidul Forţelor Democratice şi Partidul Democrat din Moldova.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu: Aflat la Strasbourg, primul ministru român Adrian Năstase a ţinut astăzi un discurs la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cuvântarea sa, premierul s-a referit în mod expres la cazul lui Ilie Ilaşcu şi al celorlalţi deţinuţi din grupul său. Referindu-se la Ilaşcu în calitate de mebru al Senatului României, domnul Năstase a spus, printre altele: „Aş dori să atrag în mod special atenţia asupra faptului, că un membru al delegaţiei române la Consiliul Europei este împiedicat să fie prezent la această sesiune din cauza detenţiei sale ilegale. Simplul fapt, că un membru al acestei onorate adunări este supus la un tratament atât de înjositor, mărturiseşte despre lipsa oricărei dorinţe din partea regimului ilegal de la Tiraspol de a respecta cele mai elementare drepturi ale omului.
XS
SM
MD
LG