Linkuri accesibilitate

E-guvernarea - prioritate a cabinetului Filat


Viceministrul tehnologiilor informaționale Dona Școla anunță că pînă la toamnă vor apărea 5 servicii electronice.

Cetatenii vor putea accesa informatii si servicii publice 24 din 24 de ore prin Internet si telefonie mobila. Acesta este doar unul din obiectivele ce si le propune Centrul de Guvernare Electronica. Astazi autoritati, functionari publici si reprezentanti ai sectorului privat de la Chisinau au luat cunostinta de practica Indiei, una dintre cele mai avansate tari la capitolul e-Transformare.

Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronica, Stela Mocanu spune ca Moldova trebuie sa ia exemplu de la indieni, pentru ca India a demonstrat ca guvernarea electronica poate spori eficienta administratiei publice si poate îmbunatati accesul la serviciile publice.

Stela Mocanu
Stela Mocanu: „Ati auzit despre experientele din Kenia si India, unde cetatenii prin telefonia mobila afla raspunsuri la intrebarile pe care le au. De ce noi, care suntem o tara si mai mica, avem o penetrare foarte mare atit a internetului cat si a telefoniei mobile, de ce sa nu folosim aceste avantaje, care ne pot reduce enorm din costul de functionare a sectorului public? Speram ca in 5-7 luni de zile sa lansam citeva servicii electronice, cum ar fi e-licenta pentru sectorul privat, alerte prin SMS pentru politie, cazierul juridic online si prezentarea de catre sectorul privat a rapoartelor prin internet.”

Viceministra tehnologiilor informationale si comunicatiilor, Dona Școla ne-a dat asigurari ca dupa ce plaforma de e-guvernare va deveni functionala, cetatenii vor putea comunica cu serviciile de stat oriunde si oricând.

Dona Școla: „Asta inseamna ca nu vom avea nevoie sa ne deplasam la oficii de deservire publica, sa stam la coada, sa facem giro cu hirtii, diferite documente, cerficate de la o institutie la alta si vom fi mai eficienti si productivi in viata noastra cotidiana.”

Dona Școla mai spune ca pina in toamna acestui an se va incerca crearea noii platforme de comunicare. Tot atunci vor aparea si primele 5 servicii pentru cetateni si companii private. Ea mai spune ca Moldova ar putea lua exemplu si de la Sigapore, care este lider in domeniul reformelor informationale.

Dona Școla: „Ei au peste 1600 de servicii electronice oferite cetatenilor. Putem gasi si niste servicii foarte inovatoare. Un cetatean, mergind pe drum poate trimite un SMS unui centru de prelucrare a informatiilor despre o gura de canal deschisa, o creanga care incurca cablurilor, albinile care roiesc si prezinta un pericol.”

Directorul unei companii private, Hristev Eugeniu pledeaza si el pentru o comunicare de tip modern cu statul, nu pe hârtie: „La moment „Servicii Electronice” inseamna corespodenta. Noi dorim sa accesam internetul pentru a obtine o licenta, a obtine alte documente permisive.”

Veaceslav Ioniță
Presedintele comisiei parlamentare pentru economie buget si finante, Veaceslav Ionita se declara convins ca dupa ce va functiona platforma de guvernare electronica statul va cheltui mai putini bani.

Veaceslav Ionita: „Chiar deputatii opereaza ca in secolul 19 – cu hartii. Un raport care il primesc deputatii, de 300 de pagini, sunt 30 de mii de foi. Daca ar fi in forma electronica, noi am economisi anual bani si hartie de milioane de lei.”

Centrul de Guvernare Electronica a fost creat in august trecut, iar compartimentul e-guvernare este declarat o prioritate a programului pe anii 2011-2014.
Previous Next

XS
SM
MD
LG