Linkuri accesibilitate

Guvernul va anula scutirea de taxe pe profiturile reinvestite


Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

În locul „cotei zero”, cabinetul Filat intenționează să reducă cota de impozit de la 15 la 12%.

În 2008, Parlamentul controlat de majoritatea comunistă, a hotărât să scutească de impozite profiturile pe care companiile le reinvestesc. După aproape trei ani, guvernul Filat anunţă însă că scutirea de impozite cunoscută drept „cota zero” va fi abandonată – probabil din 2012. De ce nu convine „cota zero” actualilor guvernanţi şi ce vor să facă în domeniul fiscal pentru a încuraja, totuşi, investitorii?

Guvernul vrea sa elimine cota zero pentru că pîrghia aceasta nu mai funcţionează, spune şeful comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă:
„Până la introducerea acestor facilităţi, la noi în buget se acumula aproape un miliard de lei. Noi în prezent acumulăm vreo 400-450 de milioane de lei. Deci, vreo 800 de milioane de lei bugetul nu le încasează şi nu ar fi o problemă dacă aceşti bani s-ar reinvesti, dar ei nu se reinvestesc. Ceea ce îşi propune guvernul pentru anul viitor este ca cota de impozit să o reducem de la 15 la sută până la, cel mai mult probabil, 12 la sută. Deci, vom reduce impozitul”. Ceea ce înseamnă că întreprinzătorii nu vor fi în pierdere.

Alexandra Can, directoarea unei fabrici de marochinărie din Chişinău, confirmă concluzia lui Ioniţă, subliniind că cea mai mare parte a întreprinderilor nu a putut beneficia de această pîrghie stimulatorie pentru că nu a avut profituri.

Alexandra Can: „Bună situaţia că am avut cota zero dar noi oricum am avut din 2008 încoace agenţi economici care au întreprinderi producătoare de mărfuri au lucrat în mare majoritate în pierdere. Nu era pentru noi o mare problemă acel impozit pe venit pentru că oricum nu aveam venit. În schimb bugetul a pierdut foarte multe mijloace financiare de la monopolişti, de la cei care dictează preţurile pe piaţă şi, sincer, bugetul a pierdut cu această cotă zero”.

În 2008 introducerea „cotei zero” pentru profitul reinvestit a fost însoţit şi de o amnistie fiscală. Urmare a acestei decizii, îşi aminteşte Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, au avut de cîştigat patronii care ascundeau profiturile, iar cei oneşti au fost descurajaţi.

Eugen Roșcovanu: „Cei care s-au eschivat şi cei care au făcut acumulări ilicite de capital au beneficiat de scutiri radicale de impozite. Iar cei care au muncit şi au plătit regulat impozitele au rămas în continuare în situaţia când trebuie să plătească şi să fie lipsiţi de posibilitatea de a acumula capital mai mult decât cei care au beneficiat de viziunile monopoliste din Republica Moldova”.

Veaceslav Ioniţă, şeful comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, se declară convins că măsurile la care va recurge guvernul vor avea efectul scontat mărindu-se aportul agenţilor economici la bugetul de stat, care în prezent este de doar 10 la sută. Într-un stat cu o economie sănătoasă, spun experţii, ponderea contribuţiilor agenţilor economici în buget este de cel puţin 30 la sută.
Previous Next

XS
SM
MD
LG