Linkuri accesibilitate

„Rusia are obligaţia să se abţină de la tortură”


Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului confirmă că în cazul Magniţki a fost pornită procedura specială de investigaţie.


Naţiunile Unite anchetează cazul răsunător al avocatului Serghei Magniţki decedat în închisoare în Rusia în condiţii suspecte. Cazul trezise deja reacţii în Statele Unite şi Uniunea Europeană, dar în Rusia nimeni nu a fost pus sub acuzare. Relatarea corespondentului Europei Libere, Richard Solash este rezumată de Alexandru Eftode:

Serghei Magniţki, avocatul firmei de consultanţă în domeniul investiţiilor Hermitage Capital Management, a murit la sfârşitul lui 2009, la vârsta de 37 de ani, după aproape un an petrecut într-un izolator de detenţie preventivă în Rusia.

El fusese arestat după ce acuzase oficiali din Ministerul rus de Interne, Serviciul Federal Fiscal, Serviciul Federal de Securitate şi alte agenţie guvernamentale de implicare într-o schemă de deturnare a fondurilor publice de 230 de milioane de dolari.

Firma sa a spus tot timpul că Magniţki care era bolnav a fost torturat, supus tratamentului inuman şi i-a fost interzis accesul la îngrijire medicală. În ciuda promisiunilor făcute de oficiali ruşi, nimeni nu a fost pus sub acuzare în acest caz. Avocatul a devenit un simbol al eşecului justiţiei ruse să investigheze corupţia din sistem şi să combată abuzurile împotriva drepturilor omului.

Hermitage Capital Management a dat publicităţii o declaraţie în care spune că acest caz este cercetat acum de raportori ai ONU. William Browder, directorul companiei şi-a petrecut mare parte a celor 14 luni scurse de la moartea lui Magniţki, depunând mărturii la diferite comisii guvernamentale pentru drepturile omului în ţările Europei şi Americii de Nord. El spune că investigaţia ONU este deosebit de importantă pentru că ruşii au insistat mereu că torturarea lui Magniţki este o chestiune internă a Rusiei. „Faptul că este cercetat de ONU arată că acest caz priveşte întreaga comunitate internaţională”, spune Browder.

Ministerul rus de Interne dezminţit că ONU ar desfăşura o anchetă oficială. Dar a confirmat că a primit o solicitare de informaţie luna aceasta de la un raportor special al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului.

Un mesaj al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului văzut de Europa Liberă confirmă că în cazul Magniţchi a fost pornită procedura specială de investigaţie pe canale diplomatice, care presupune împuternicirea unui anchetator independent, având la dispoziţie personal şi sprijin logistic. ONU a pornit cercetările după ce a primit o petiţie din partea firmei de avocatură britanică REDRESS, care se ocupă de victimele torturii.

Consilierul juridic al organizaţiei, Juergen Schurr, spune că acest caz este bine documentat, inclusiv prin scrisorile scrise de Magniţki din închisoare, în care descria cum i se resping cererile de a primi îngrijire medicală pentru tratarea pancreatitei. „Rusia are obligaţia să se abţină de la tortură, tratament inuman şi degradant şi să cerceteze asemenea cazuri, dar nu-şi respectă angajamentele asumate prin convenţia pentru drepturile omului nici la un an de la moartea lui Magniţki”, spune Schurr.

Cu toate că este sceptic în şansele unei anchete ONU de a mişca lucrurile din loc în cazul Magniţki, el salută această intervenţie. Juergen Schurr spune că ONU trebuie să implice Rusia într-un dialog pe această temă, măcar pentru a-i putea atrage atenţia că trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale. William Browder de la Hermitage Capital Management nu a obţinut deocamdată nimic de la oficialii ruşi, dar a găsit sprijin şi înţelegere în altă parte.

Parlamentul European a recomandat anul trecut ţărilor membre ale Uniunii Europene să impună restricţii de călătorie şi să îngheţe conturile unui număr de peste 60 de cetăţeni ruşi implicaţi în cazul Magniţki. Dacă măcar o ţară din zona Schengen face acest pas, el se extinde şi are efect în toate ţările membre.

Browder spune că se aşteaptă la evoluţii în această privinţă în următoarele săptămâni şi că a primit asigurări în Statele Unite că măsuri similare vor fi introduse şi pe agenda Congresului american.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG