Linkuri accesibilitate

București: președintele Băsescu insistă ca Moldova să fie inclusă în grupul Balcanii de Vest în procesul de aderare la UE


Presedintele Traian Basescu a declarat la o intilnire cu ambasadorii acreditati in Romania ca tara sa a indeplinit obligatiile necesare pentru aderare la spatiul Schengen si ca pentru diplomatia romana acesta ramine un obiectiv major.

In discursul sau, liderul de la Bucuresti a repetet ca Romania va continua politica de solidaritate si de sprijinire a Republicii Moldova si va insista pentru includerea Moldovei in grupul tarilor din Balcanii de Vest in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana. Basescu a spus si ca o perspectiva clara de aderare la Uniunea Europeana ar oferi Moldovei stabilitate politica si economica.

In ceea ce priveste regiunea transnistreana, liderul de la Bucuresti a spus ca solutionarea acestui conflict inghetat este o prioritate si ca Romania sustine reactivarea fara conditii a negocierilor oficiale in formatul 5 plus 2 cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

In discursul sau, presedintele Romaniei a mai spus si ca Statele Unite ale Americii ramin partenerul strategic al Romaniei si cel mai important aliat in domeniul securitatii si Bucurestiul doreste incheierea negocierilor legate de cooperarea Romaniei la scutul anti-racheta in acest an. Romania va gazdui interceptoare de rachete SM3 care ar trebui sa fie operationale cel mai tirziu in 2015.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG