Linkuri accesibilitate

Proteste la Moscova împotriva violenței din societatea rusă


Portretele ziaristei Anastasia Baburova și avocatului Stanislav Markelov
Portretele ziaristei Anastasia Baburova și avocatului Stanislav Markelov

Lev Ponomariov: tinerii ruşi sunt împotriva nazismului şi rasismului, cu care se confruntă în viaţa cotidiană.


Poliţia rusă a arestat miercuri seară la Moscova 21 de participanţi la un miting în memoria unui avocat şi-a unei ziariste ucişi în urmă cu doi ani în plină zi, în apropierea Kremlinului.

Sute de persoane s-au adunat aseară în centrul Moscovei ca să cinstească memoria avocatului pentru drepturile omului Stanislav Markelov şi-a ziaristei Anastasia Baburova, dar şi să condamne violenţa din societatea rusă. Participanţii la miting au lansat lampioane în aer, şi au aprins lumânări ţinând în mâini portretele lui Markelov şi al Baburovei.

Poliţia rusă a arestat 21 de manifestanţi, spunând că au fost reţinuţi cei care purtau măşti şi cei care au aprins flăcări – încălcând astfel, se pare, legea.

Avocatul Markelov de 34 de ani şi jurnalista Baburova de 25 de ani au fost împuşcaţi mortal, în urmă cu doi ani, de un individ mascat, pe când ieşeau de la o conferinţă de presă. Procesul principalului suspect de 30 de ani, Nikita Tihonov, şi al prietenei lui de 26 de ani, bănuită că l-a ajutat, Yevgenia Hasis, urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Procurorii spun că Tihonov l-a ucis pe Markelov pentru că avocatul se implicase în cazuri de crime cu subtext rasist – iar Baburova a fost ucisă ca martor al primei ucideri. Ambii suspecţi, cunoscuţi pentru convingerile naţionaliste, neagă aceste acuzaţii. Poliţia a găsit arma crimei în apartamentul lui Tihonov cu câteva zile înainte de a-l aresta în noiembrie 2009. Nici unul din suspecţi nu are alibi, ambii susţin că nu-şi amintesc ce-au făcut în ziua crimei.

Participanţii la mitingul de aseară sunt convinşi că victimele dublului asasinat de acum doi ani au fost de fapt victimele neo-nazismului. Lev Ponomariov, şeful unei organizaţii pentru drepturile omului, a spus miercuri că mitingul se ţine al doilea an la rând pentru ca „nimeni şi nimic” să nu fie uitat. El a mai spus că tinerii ruşi sunt împotriva nazismului şi rasismului, cu care se confruntă în viaţa cotidiană.

Într-o relatare de la Moscova, agenţia AP aminteşte că în Rusia au avut loc în ultima vreme multe asasinate comandate, unele dintre ele îndreptate împotriva ziariştilor şi juriştilor.

Naţionaliştii şi-au luat ca ţintă migranţii din Asia Centrală şi regiunea caucaziană a Rusiei, pe care-i acuză că fură slujbele majorităţii slave şi îi impun propria cultură.

Tensiunile etnice din Rusia au fost amplificate de uciderea unui suporter de fotbal rus într-o încăierare cu indivizi originari din Caucaz, în luna decembrie. După moartea lui Igor Sviridov, 5000 de ruşi, mulţi dintre ei cu convingeri rasiste, au participat la revolte de stradă în apropierea Kremlinului, scandând „Rusia pentru ruşi!”. O nouă manifestaţie de stradă în memoria suporterului ucis, organizată de naţionalişti, a avut loc săptămâna trecută şi s-a încheiat fără incidente violente.

După tulburările din decembrie, autorităţile au propus impunerea unor restricţii asupra adunărilor publice şi limitarea migraţiei spre oraşele mari. Criticii puterii spun însă că tensiunile au fost întreţinute deliberat de autorităţi, ca să descurajeze opoziţia înaintea alegerilor prezidenţiale din 2012.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG