Linkuri accesibilitate

Maria Amelie, o poveste


Maria Amelie
Maria Amelie

Odiseea unei nord-osetine de la Vladikavkaz la Oslo și (posibil) retur.

Maria Amelie s-a nascut acum 25 de ani in Vladikavkaz, in Osetia de Nord din Federatia Rusa, si impreuna cu parintii sai, care spun ca au primit amenintari cu moartea, a fugit mai intii in Ucraina, apoi la Moscova, apoi in Finlanda si pina la urma s-a stabilit in Norvegia. Familia ei nu a obtinut insa niciodata drept de azil in aceasta tara, desi l-a solicitat.

Maria Amelie a invatat limba, a absolvit scoala cu note mari, a fost admisa la facultate, a scris o carte despre imigratie care a induiosat publicul si a avut un succes rasunator si a fost declarata de o revista locala „Cetateanul anului 2010”. Toata aceasta poveste ar putea sa aiba insa un final mai putin fericit, tinara urmind sa fie deportata in curind in tara sa natala.

Cazul ei a stirnit atentia presei, a politicienilor, a vedetelor si a militantilor pentru drepturile omului, si 90 de mii de oameni si-au declarat sprijinul pentru ea pe pagina ei de Facebook. Nu, spun ei, Maria Amelie, nu trebuie deportata si trebuie sa isi continue existenta de succes in Norvegia pentru ca este un om atit de talentat si a trecut prin atit de multe incercari.

Tinara a fost plasata pentru o perioada de timp intr-un centru de detentie pentru refugiati, de unde a fost eliberata ieri cind a declarat postului public de radio norvegian: „Traiesc cu spaima in suflet. Abia pot sa respir, de cind am fost in centrul de detentie. Am luptat cu mine insami, am depasit atitea obstacole. Intreaga tara ma sprijina in lupta mea. Unde sa ma duc ?! tara mea e Norvegia.

Avocatul fetei spune ca foarte curind ea va fi deportata in Rusia, in ciuda eforturilor facute si a campaniei in sprijinul ei care a ajuns si la premier. Premierul Jens Stoltenberg insa a fost de neinduplecat: „Trebuie sa tratam pe toata lumea in mod egal. Nu putem face o exceptie pentru ca cineva a atras atentia opiniei publice. Daca incepem sa facem exceptii de la legile noastre, o sa incepem sa primim mii de cereri nefondate de azil”.

Militantii pentru drepturile omului continua sa spuna ca de fapt, legislatia este mult prea dura cu ilegalii si ca Maria Amelie nu poate fi trasa la raspundere pentru ca, la data la care a intrat in tara cu parintii ei, era minora.

Pe de alta parte, in momentul in care cazul a atras atentia presei, o companie norvegiana i-a oferit un loc de munca si, teoretic cel putin, ea s-ar putea intoarce din Rusia cu o viza legala pentru a munci in Norvegia. Dar, daca va fi deportata, potrivit legislatiei norvegiene, nu va mai putea intra in aceasta tara mai multi ani. O alta complicatie este ca la plecarea din Rusia, fata avea 12 ani si nu avea un pasaport individual.

Fundatia Memorial s-a oferit sa ii acorde ajutor, odata ajunsa in Rusia. Fata nu vrea insa sa plece pentru ca se teme, iar parintii ei continua sa se ascunda de autoritatile norvegiene pentru a nu fi deportati.
XS
SM
MD
LG