Linkuri accesibilitate

Povestea preţurilor autohtone


N-ar strica să apară un expert care să ne lămurească cum scumpirea gazelor naturale cu 13% generează scumpirea cartofilor cu 75%...


Mă apropii deunăzi de un vînzător dintr-o piaţă agroalimentară şi-l întreb: „Stimabile, de ce cartofii care costau adineaori 6 lei acum costă tocmai 9 lei?” Vînzătorul rumen şi trupeş se uită la mine ca la un duşman al poporului. Apoi bombăni supărat: „Da şi nu ştii cî tăt s-o scunchit? Şî gazîli, şî benzina, tătişelea sî scuncheşte amu!”

M-a descumpănit uşor acreala vînzătorului rumen şi robust. Cu toate că eram jovial, vînzătorului i se citea în priviri un soi de duşmănie. Nu-i prea plăcea omului să discute despre preţuri.

Mărturisesc că nu sînt economist şi de aceea povestea preţurilor autohtone rămîne pentru mine ani de zile o mare enigmă. Ceea ce am înţeles e doar faptul că mereu scumpirea alimentelor e legată de scumpirea gazelor naturale sau a benzinei. Mereu vînzătorii acriţi din pieţe invocă scumpirea gigacaloriilor şi kilowaţilor. Nu pot însă să înţeleg altceva: gazele se scumpesc acum cu 13%, pe cînd cartofii s-au scumpit cu 50, 75, ba chiar cu 100%! Prin urmare, ce ar trebui să înţeleg eu, cumpărătorul neştiutor? Că o scumpire a gazelor cu 13% e echivalentă cu o scumpire de 50-75% a cartofilor? Recunosc că îmi vine greu să cred într-o asemenea aritmetică.

Pe deasupra, nici nu e sigur că acei cartofi care au început să coste brusc 9 lei au fost transportaţi cu combustibilul scumpit. Înclin să cred chiar că ei au fost aduşi mai devreme, pe cînd benzina era mai ieftină. Şi dacă e aşa, nu avem de-a face cu o păcăleală ordinară?

Am auzit în anii tranziţiei o sumedenie de poveşti despre formarea preţurilor în spaţiul nostru ciudat-miraculos. Şi de multe ori protagoniştii acestor poveşti erau nişte misterioşi INTERMEDIARI care cică se îmbogăţesc fabulos pe spinarea producătorilor şi cumpărătorilor. Am auzit, bunăoară, mulţi oameni vorbind cu convingere despre diferenţa enormă dintre preţul final al cărnii şi suma pe care o ia producătorul de carne.

Repet, nu sînt economist. Dar atunci cînd două decenii întîlneşti mereu concetăţeni nedumeriţi de preţuri, neîncrezători în corectitudinea lor, parcă ţi se spulberă optimismul. Pe moment, n-ar strica să apară un expert care să ne lămurească pe îndelete cum scumpirea gazelor naturale cu 13% generează scumpirea cartofilor cu 75%...
XS
SM
MD
LG