Linkuri accesibilitate

Oamenii acuma îs copleşiţi de toate nevoile


Prețuri în creștere și tarifuri energetice
Prețuri în creștere și tarifuri energetice

Petru Chiriac: în situaţia de avalanşă şi a preţurilor şi a tarifelor năpustite asupra oamenilor, nu va fi timp să mai dăm guvernului 100 de zile.


Confederaţia Naţională a Sindicatelor ia atitudine faţă de aşteptata majorare a tarifului la gazele naturale şi susţine că ar goli dramatic buzunarele la 40 la sută din populaţie. Despre această preocupare, dar şi despre altele ale sindicatelor în condiţii de guvernare liberal-democrată vom vorbi astăzi cu Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
.

Europa Liberă: Dle Chiriac, cel mai la îndemână prilej, pe lângă multele, de a discuta cu Dvs. despre acţiunile sindicale este atitudinea Confederaţiei Naţionale a sindicatelor faţă de aşteptata majorare a tarifelor la gaze… Tarifele majorate, consideră Confederaţia, ar aduce în impas financiar peste un sfert din consumatori… E puţin probabil totuşi ca viitorul tarif să ţină cont sută la sută sau cât de cât şi de cuvântul sindicatelor… Şi atunci ce rost mai are constatarea că va şuiera vântul prin buzunarele a peste o treime din populaţie când va merge la bancă cu factura scumpită? Sau presupuse şi alte acţiuni, dle Chiriac?

Petru Chiriac, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor
Petru Chiriac:
Totul este legat de faptul că sunt două probleme în această majorare. Adică, ANRE spun că ei sunt autonomi împreună cu Moldovagaz, care determină tariful. Pe de altă parte, noi cerem ca diferenţa aceasta de compensaţie să o facă guvernul. Şi înţelegem că este necesitate, numai că nu în aşa proporţie.

Ducem cont că într-adevăr 30 % din populaţie are un salariu la nivelul minimuilui de existenţă şi acest lucru trebuie să-i pună în gardă şi pe dumnealor, pentru că nu vor mai avea consumatori de gazem, nu vor mai avea cine să achite aceste documente pentru consumarea gazelor şi nu în ultimul timp un şir de întreprinderi chiar refuză să folosească gaze cu un aşa un tarif. De aceea noi credem că încă nu este definitiv preţul şi înaintăm un pachet de documente faţă de guvern ca dumnealor să se determine prin întărirea bugetului de stat în 2011 ce sumă va fi înaintată pentru acoperirea acestor diferenţe.

Europa Liberă: Dv. vă referiţi la compansaţii...

Petru Chiriac:
Da, da, la compensaţii, da. La compensaţii, deoarece ajutorul acesta social care se acordă în jur de 130 de lei, el nici pe de parte nu poate să fie primit ca un ajutor de acoperire a diferenţei majorării tarifelor la gaze.

Europa Liberă: Dle Chiriac, ce se va întâmpla dacă guvernul va spune că nu are bani pentru, iată, aceste compensaţii?

Petru Chiriac:
Dintotdeauna bani nu au fost în nici o ţară şi nu sunt. Dar pentru necesităţile primordiale bani se găsesc. În cazul dat noi vom cere până la urmă ca totuşi guvernul să înţeleagă că asta-i populaţia noastră, ăştia-s angajaţii noştri, şi trebuie într-un fel sau altul să-i susţinem – şi pe pensionari, şi pe invalizi, şi pe acele familii care sunt vulnerabile.

Nu-s pregătit să spun ce se va întâmpla, însă noi, având o întrevedere două săptămâni în urmă cu dl. Filat, am ajuns la o concluzie că în programul de acţiuni să înaintăm problemele care sunt cele mai stringente din punct de vedere social din partea confederaţiei. De aceea, astăzi nu pot să spun că deodată ceva se va întâmpla, dar vreau să zic că vom discuta şi la şedinţa lărgită a comitetului confederal cu colagii noştri şi atunci se va lua o decizie definitivă.

Europa Liberă: Liderul confederaţiei promitea încă anul trecut o atitudine foarte dură faţă guvernare ? S-a manifestat în vreun fel vizibil până acum această atitudine dură şi cum s-a manifestat sau cum a fost justificată?

Petru Chiriac:
Cam noi suntem tot timpul numai în situaţii de acestea de politică, aşa să le zic. Pentru că dacă s-a inaugurat noul guvern, trebuie să-i dai o sută de zile să facă cunoştinţă cu programul, trebuie să-i mai dai încă o sută de zile nu ştiu pentru ce şi parcă n-ar trebui să recurgi la nişte acţiuni mai dure faţă de guvern...

Europa Liberă: Generoase şi îngăduitoare sindicatele, dacă ţin cont de toate jocurile astea politice...

Petru Chiriac:
Da, sigur că da... Aşa, cum spune, este legea asta internă. Zice că încă guvernul nu a făcut cunoştinţă cu programul maximum, cu programul minimum, cu strategiile sale şi nu ştiu ce. Noi credem că în situaţia asta de avalanşă şi a preţurilor, şi a tarifelor care s-au năpustit asupra oamenilor, nu va fi timp ca să le mai dăm câte o sută de zile. De aceea eu pun speranţe că guvernul va înţelege şi va intra în situaţia care va fi pusă din partea sindicatelor.

În caz contrar sigur că avem tot dreptul să ne rezervăm conform şi Constituţiei trecerea la alte forme de acţiuni, aşa cum le-am şi făcut. Că nouă nu ne trebuie mare antrenament sau mare pregătire pentru asta. Trebuie doar ca oamenii să înţeleagă că ei ăşi apără drepturile lor.

Europa Liberă: Dle Chiriac, o monitorizare cât de cât atentă a presei arată că sindicatele nu sunt nici pe departe în prim-planul atenţiei opiniei publice. Dvs. cum explicaţi această lipsă de subiecte sindicale ? Că n-o fi jurnaliştii orbi sau surzi….

Petru Chiriac:
Chestiunea este în aceia că majoritatea jurnaliştilor nu sunt mebri de sindicat...

Europa Liberă: Aaaaa, asta e unica explicaţie, dle Chiriac?

Petru Chiriac
: În primul rînd, da, asta-i. A doilea. Toată populaţia activă care a fost membru de sindicat au plecat peste hotare. Astăzi am rămas numai cu pensionarii, cu studenţii şi copii. Membrii noştri activi care erau sute de mii şi zeci de mii se află pe tot globul pământesc. De aceea este foarte greu ca să ridici mentalitatea ăstora, care au rămas aicea, ca să înţeleagă că numai el participând personal să-şi apere drepturile poate obţine ceva. În caz contrar, 20 de oameni de la Confederaţie şi 22 ori 23 de sindicate de ramură nu pot să facă acest lucru. Deoarece noi avem nevoie de o susţinere, de o forţă care se numeşte membru de sindicat. Spunem că din an în an se micşorează numărul membrilor de sindicat, a organizaţiilor sindicale...

Europa Liberă: se pare că s-a micşorat cu 40 la sută în ultimii ani...

Petru Chiriac:
Da, aşa-s lucrurile, deoarece se închid întreprinderile, se concediază în masă angajaţii. De aceea noi la acest capitol noi avem încă foarte, foarte multe lucruri de făcut. Deoarece prima noastră obligaţiune este recrutarea noilor membri de sindicat, crearea noilor organizaţii sindicale, motivarea membrilor de sindicat. De aceea eu consider că dacă vrei să te aperi pe tine, atunci fii activ şi participă activ la toate acţiunile pe care le organizează sindicatele.

Europa Liberă: Dle. Chiriac. Dar dincolo de toate, înţelegem că e o categorie mai puţin energizată, ca să spunem aşa, contingentul de acum al membrilor sindicatelor. Dar de exemplu, de ce nu s-ar mobiliza în privinţa majorării salariului minim? De altfel, se insistă în continuare pe aceasta?

Petru Chiriac:
Aici iarăşi este o motivare. În sfera bugetară, salariul minim este de 600 de lei. Însă excepţie fac pedagogii, deoarece lor anul trecut li s-a majorat cu 24 de procente salariul şi au ajuns la o cifră mai mare. În rest, funcţionarii publici, ei n-o să iasă la grevă...

Europa Liberă: De ce?

Petru Chiriac:
Pentru că ei sunt funcţionari publici... Lucrătorii ceilalţi care sunt, şi din cultură, şi jurnaliştii, lucrători din teatre, cinema ş.a.m.d., ei poţi să-i numeri pe degete câţi au rămas. Şi când te uiţi, să vrei să faci aşa o acţiune trebuie să cântăreşti mult, mult, mult. Să ştii cu cine o faci, cum o faci. Fiindcă noi am avut intenţie chiar la 1 mai să facem o manifestare, nu de protest, ci pur şi simplu să amintim oamenilor că 1 mai e Ziua internaţională a oamenilor muncii şi să facem pur si simplu un marş aşa, de la Piaţa Marii Adunări Naţionale până la Academia de Ştiinţe. Spre regret n-am avut cu cine să-l facem. Am ieşit cu această iniţitivă şi n-am avut cu cine să-o facem.

Oamenii acuma îs copleşiţi de toate nevoile. Eu înţeleg bine funcţia noastră, o înţeleg, dar ei tot trebuie să ne înţeleagă pe noi, că dacă nu sunt dânşii, nu putem să facem, să răsturnăm acest car care până acuma stă pe loc şi nu-şi ia viteză.

Europa Liberă: Măcar un aspect confortabil pentru guvernare – sindicatele sunt, cum să zic, mai puţin active. A fost publicat, este publicat şi a fost adoptat programul de guvernare al noului cabinet. Anterior liderii sindicatelor spuneau: scrieţi cu litere roşii şi aproape înfierbîntate, deci încinse - sindicatele sunt împotriva impozitului unic. Dar iată că în program am văzut că guvernul intenţionează introducerea cotei unice la impozitul pe venit, în mărime de 10-12 procente pentru persoanele juridice. Totuşi, veţi insista?

Petru Chiriac:
Noi insistăm pe acest lucru. Deoarece nu este normal şi nu este echitabil când sărăcia e intrată până în maduva oaselor şi majoritatea populaţiei plătesc impozit din procentul 7 şi nu din 18. Deoarece primesc o sumă de până la 21 de mii de lei. Şi dacă se trece la un procent unic, înseamnă că acela care a primit sume mari de bani, contribuţia lui la buget va fi mai mică, iar cel căruia i s-a reţinut 7 procente, i se va reţine 12 ori cum spuneţi dv. Nu este corect. Această practică a arătat că se duce în istorie. Ruşii au făcut lucrul acesta şi a reieşit că milionarii s-au îmbogăţit mai tare, iar săracii au sărăcit mai mult.

Europa Liberă: Da, să trăim şi să vedem, cum se spune. Dle Chiriac, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG